• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Λογιστικό «λάθος» 4,4 δισ. δολαρίων «καίει» χιλιάδες επενδυτές

    • Bloomberg


    Μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες φαρμακοβιομηχανίες της Κίνας ανακοίνωσε ότι υπερεκτίμησε τη ρευστότητα που είχε στην κατοχή της κατά 4,4 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα οι μετοχές και τα ομόλογα της να σημειώσουν βουτιά και να προκαλέσουν έντονες ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των λογιστικών που εφαρμόζονται σε μία χώρα, η οποία αποτελεί ταχέως αναπτυσσόμενη επιλογή των παγκόσμιων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

    Η εταιρεία Kangmei Pharmaceutical Co., που παράγει παραδοσιακά κινέζικα φάρμακα, αποκάλυψε αυτό που περιέγραψε ως λογιστικό “λάθος” την Τρίτη, περίπου τέσσερις μήνες μετά την ενημέρωση των επενδυτών ότι βρίσκεται υπό έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες κατά 10%.

    Το τεράστιο μέγεθος του λάθους της Kangmei φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Κίνα για τις γνωστοποιήσεις στοιχείων, όπου εταιρείες αποτυγχάνουν να ενημερώσουν σωστά το κοινό, ενώ υπάρχουν αρκετά περιστατικά αμφισβητούμενων λογιστικών στοιχείων κατά τους τελευταίους μήνες. Το θέμα είναι πλέον υψίστης σημασίας για τους ξένους επενδυτές και τις χρηματιστηριακές εταιρείες καθώς οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δίνουν στους ξένους θεσμικούς απεριόριστη πρόσβαση στις τεράστιες αγορές μετοχών και ομολόγων της χώρας.

    “Οι επενδυτές πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις οικονομικές αναφορές των κινεζικών επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Andrew Lam, διευθυντής της BDO, μιας διεθνούς εταιρείας λογιστικής. “Θα πρέπει να κάνουν αρκετή δουλειά, εξετάζοντας προσεκτικά τις οικονομικές εκθέσεις των εταιρειών για πιθανές παρατυπίες”.

    Η Kangmei, που εδρεύει στην επαρχία της Nότιας Guangdong της Κίνας, δήλωσε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αναγκαστική διαγραφή της από το χρηματιστήριο εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας χαρακτηρίσει το περιστατικό ως σημαντική νομική παραβίαση, αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία. Οι επερχόμενες ομολογίες της φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνουν 750 εκατ. γιουάν και λήγουν στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. Η Kangmei σχεδιάζει να πουλήσει ομόλογα αξίας μέχρι και 20 δισ. γιουάν προκειμένου να αναπληρώσει το κεφάλαιο κίνησης και να αποπληρώσει τα χρέη, ανέφερε η εταιρεία στην κεφαλαιαγορά.

    Άλλες εταιρείες που αντιμετώπισαν παρόμοιο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές είναι η Kangde Xin Composite Material Group Co., η οποία αθέτησε την καταβολή ομολόγου τον Ιανουάριο.

    ‘Έχουμε δει πολλές κινεζικές εταιρείες με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα να αναζητούν ακόμη χρηματοδότηση από τους επενδυτές και αργότερα τα μετρητά απλώς να εξαφανίζονται”, δήλωσε ο Raymond Chia, επικεφαλής πιστωτικής έρευνας για την Ασία εκτός της Ιαπωνίας στην Schroder Investment Management Ltd. 

    Οι επενδυτές παρακολουθούν τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πήγε στραβά στην Kangmei, σύμφωνα με τον Guo Feng, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Northeast Securities Co. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η εταιρεία πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε ο Shen Chen εταίρος στη Shanghai Maoliang Investment Management.

    “Αυτό το σκάνδαλο θα μπορούσε να περιορίσει τα κανάλια αναχρηματοδότησης καθώς οι επενδυτές φεύγουν”, δήλωσε ο Shen.

     



    ΣΧΟΛΙΑ