• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το hedge fund με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως, καταγράφει φέτος κέρδη 278%

    • Bloomberg


    Πριν από τρία χρόνια, ο Chong Chin Eai, παρακολουθούσε την αναστάτωση που προκάλεσε στις αγορές η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το νεοσύστατο Vanda Global Fund Ltd., που ίδρυσε με κεφάλαια 24 εκατ. δολάρια τα οποία εξασφάλισε από φίλους και συγγενείς, κατέγραφε απώλειες άνω του 50%. Καθώς βρισκόταν στο ναδίρ, ο Chong σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις απώλειες των επενδυτών και να κλείσει την εταιρεία του.

    Αντ’ αυτού, αποφάσισε τελικά να παραμείνει σταθερός στην επενδυτική του πολιτική. Φέτος, το Vanda με έδρα τη Σιγκαπούρη αποτελεί το hedge fund με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Eurekahedge Pte, καταγράφοντας κέρδη 278% μέχρι τον Ιούλιο. Το fund, που πήρε το όνομα του από το εθνικό λουλούδι της Σιγκαπούρης, έχει μέση ετήσια απόδοση 40% από την έναρξη του.

    “Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων θα είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια μετά από έξι μήνες για να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο”, δήλωσε ο Chong, 45 ετών. “Αλλά ήθελα να δείξω στους επενδυτές τη ροή του fund και την ανάπτυξη του, από την άποψη της απόδοσης”.

    Το Vanda, το οποίο έχει πλέον υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 194 εκατ. δολαρίων, κάνει αγοραπωλησίες στην πλατφόρμα της Swiss-Asia Asset Management Ltd. Επενδύει σε ETFs και έχει πάνω από 100 κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, από εμπορεύματα και κρατικά ομόλογα μέχρι δείκτες μετοχών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι ένα επενδυτικό προϊόν υψηλής μόχλευσης και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλες αποδόσεις αλλά και απότομες απώλειες. Το Vanda κέρδισε 260% το 2017, αλλά έχασε 49% το επόμενο έτος.

    Στρατηγική υψηλού ρίσκου

    “Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος στις στρατηγικές υψηλού ρίσκου, καθώς τα κεφάλαια μπορεί να συρρικνωθούν όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως αναμένεται”, δήλωσε ο αναλυτής του Eurekahedge, Mohammad Hassan, προσθέτοντας ότι το fund του Chong έχει μια μεταβλητότητα παρόμοια με  αυτή των κρυπτονομισμάτων. “Αλλά το 2018 και το 2016, όταν οι αγορές ήταν δύσκολες για αυτού του είδους τη στρατηγική, δεν έχασε όσο κινδύνευε να χάσει, και έτσι η άνοδος που σημειώνει είναι ακόμα αρκετά σημαντική”.

    Το Eurekahedge παρακολουθεί πάνω από 25,000 funds παγκοσμίως.

    Ο Chong, ο οποίος παλαιότερα εργάστηκε στην Standard Chartered Plc, δήλωσε ότι το Vanda έχει σήμερα περίπου 10 έως 15 επενδυτές και σχεδιάζει να συγκεντρώσει άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 12 μήνες. Οι επενδυτές που επενδύουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια θα χρεώνονται με  ετήσιο τέλος διαχείρισης 2% και τέλος απόδοσης 20%, ενώ όσοι επενδύουν το ελάχιστο ποσό των 250.000 δολαρίων θα καταστούν συνδρομητές κατηγορίας Β με τέλος εγγραφής 2,5% και τέλος απόδοσης 25%.



    ΣΧΟΛΙΑ