• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το fund που ετοιμάζεται να διπλασιάσει τις αγορές του σε χρυσό

    • Bloomberg


    Για το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αζερμπαϊτζάν, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο ασφαλές από το χρυσό, σε έναν κόσμο ολοένα και πιο ευάλωτο στις εμπορικές διαφορές και τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

    Γνωστό ως Sofaz, το ταμείο σκοπεύει σχεδόν να διπλασιάσει τις συμμετοχές του σε πολύτιμα μέταλλα το 2019 έως 100 τόνους, μετά την επανέναρξη των αγορών το 2018, ύστερα από μία πενταετή διακοπή. Είναι καλύτερο από τις επενδύσεις σε ομόλογα και ειδικά σε μετοχές, μια προσέγγιση που ο Εκτελεστικός Διευθυντής Shahmar Movsumov, υποστηρίζει ότι βοήθησε το ταμείο να αποφύγει τις απώλειες πέρυσι.

    “Θα θέλαμε να έχουμε κάτι που δεν αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο κάποιου άλλου”, ανέφερε ο Movsumov σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού, την Παρασκευή. “Σε έναν κόσμο όπου παρατηρούνται αλλαγές στη γεωπολιτική, στα νομίσματα, στη δυναμική μεταξύ των υπερδυνάμεων και την επικείμενη επίδρασή τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θέλετε να είστε στην ασφαλή πλευρά”.

    Ως παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, η ζήτηση για το χρυσό αναζωπυρώθηκε, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να σταματήσουν προς το παρόν. Τα σημάδια της παγκόσμιας επιβράδυνσης και ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν εντείνει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Ο Movsumov δήλωσε ότι η Sofaz θα αγοράσει ακόμη περισσότερο χρυσό αν οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες από την προσδοκία της κυβέρνησης για 60 δολάρια ανά βαρέλι φέτος. Αν το αργό πετρέλαιο πέσει στα 50 δολ., το αμοιβαίο κεφάλαιο θα αγοράσει λιγότερο. Η διαφορά θα είναι οριακή. Μιλάμε για επιπλέον ή λιγότερο 5 τόνους “, είπε.

    Το χρυσό εμφάνισε το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων δύο ετών, εν μέσω της αστάθειας των αγορών μετοχών.

    Η Sofaz, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούν σήμερα το 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Αζερμπαϊτζάν, δημιουργήθηκε το 1999 για τη διαχείριση του εισοδήματος πετρελαίου και φυσικού αερίου του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού αργού στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το fund αναμένει αύξηση του ενεργητικού του κατά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια και σημείωσε ρεκόρ ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, δήλωσε ο Movsumov.

    Το 2012, η Sofaz άρχισε να διαφοροποιείται προσθέτοντας χρυσό, μετοχές και ακίνητα. Ενώ οι κανονισμοί επέτρεψαν στο fund να επενδύσει πέρυσι το 25% των συμμετοχών του σε μετοχές, επέλεξε να κρατήσει αυτές τις επενδύσεις χαμηλές στο 13% με 14%. “Αποφασίσαμε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για αύξηση των επενδύσεων σε μετοχές, και είχαμε δίκιο”, ανέφερε ο Movsumov. “Όπως έδειξε η ζωή, το περασμένο έτος ήταν ένα πολύ κακό έτος για μετοχές.”

    Ο πρόεδρος της Αζερίας, Ilham Aliyev, υπέγραψε διάταγμα τον Δεκέμβριο για να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές της Sofaz, επιτρέποντάς του να διπλασιάσει την κατανομή του χρυσού στο 10% του χαρτοφυλακίου επενδύσεων. Το μερίδιο των ομολόγων και των μέσων χρηματαγοράς μειώθηκε στο 55% από 60%. Το αμοιβαίο κεφάλαιο κατέγραψε”πολύ μικρό” κέρδος στη διαχείριση του ενεργητικού του πέρυσι, αλλά πιθανώς απέφυγε τις ζημιές χάρη στην απόφαση να μην αυξήσει την έκθεση σε μετοχές.

    “Οι ανταγωνιστές μας κατέγραψαν πολλές απώλειες λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης τους σε μετοχές”, ανέφερε ο Movsumov. Παρόλο που η Sofaz θέλει να αναλάβει περισσότερους κινδύνους ως μακροπρόθεσμος επενδυτής, η “επιθυμία για ανάληψη κινδύνου” των μετόχων της – οι πολίτες της χώρας και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – δεν είναι ίδια, είπε.

    Το Sofaz είχε μεγαλύτερη επιτυχία στην επένδυση σε ακίνητα, γεγονός που συνέβαλε στο να δημιουγήσει ένα “πολύ σταθερό εισόδημα”, δήλωσε ο Movsumov. Αγόρασε εμπορικά ακίνητα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Μόσχα, τη Σεούλ και το Τόκιο και εξακολουθεί να αναζητά αγορές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία για περισσότερες ευκαιρίες. Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ασία λόγω των καλύτερων προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη, είπε.

    Όλο το χρυσό που αγοράζει η Sofaz στο εξωτερικό μεταφέρεται στο Αζερμπαϊτζάν για να αποθηκευτεί στο νέο του κτίριο στη λεωφόρο Heydar Aliyev του Μπακού. Ερωτηθείς γιατί το ταμείο δεν θέλει να κρατήσει τουλάχιστον ένα μέρος του χρυσού που κατέχει στο εξωτερικό, ο Movsumov είπε ότι είναι μια καθαρά εμπορική απόφαση και δεν έχει καμία σχέση με την εμπιστοσύνη.

    “Αν κοιτάξετε τις αποδόσεις των επενδύσεων σε χρυσό, είναι τόσο περιορισμένες που ότι αν υπάρξει μικρή αλλαγή στις τιμολογήσεις στις εισαγωγές χρυσού, αυτό απλά θα “τρώει” όλες τις αποδόσεις σας”, ανέφερε ο Movsumov. “Γιατί λοιπόν να ασχοληθούμε; Είναι καλύτερα να το κρατάτε στο μέρος σας.”

    Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ