• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το επόμενο κινητό της Huawei κινδυνεύει να βυθιστεί χωρίς τις εφαρμογές της Google

    • Bloomberg


    Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας πρόκειται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στην Huawei Technologies Co., αφού η Google επιβεβαίωσε ότι το επόμενο τηλέφωνο που θα παρουσιάσει η εταιρεία δεν θα έχει άδεια χρήσης των εφαρμογών της.

    Ο κινεζικός κολοσσός αναμένεται να παρουσιάσει στο κοινό το νέο του μοντέλο Mate 30 Pro τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση κινητού που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από την ημέρα που τέθηκε στη μαύρη λίστα των Η.Π.Α. και δεν έχει πλέον το δικαίωμα συνεργασίας με αμερικανικές επιχειρήσεις. Η διοίκηση Τραμπ είχε επισημάνει αρκετές φορές ότι θα επέβαλε κυρώσεις κατά της Huawei, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της να συνεργάζεται με Αμερικανούς προμηθευτές για τσιπ και λογισμικό. Ωστόσο, η Google έχει πει ότι οι εφαρμογές με άδεια χρήσης δεν θα βρίσκονται στην επόμενη συσκευή της.

    Για την Huawei, αυτή η εξέλιξη αναμένεται να αποβεί μοιραία στην προώθηση του Mate 30 Pro στις άλλες αγορές εκτός από την πατρίδα της. Το Bloomberg News ανέφερε τον Ιούνιο ότι η μαύρη λίστα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 40% έως 60% των πωλήσεων της στο εξωτερικό. Ανώτερο στέλεχος της Huawei δήλωσε τον Ιούνιο ότι οι περιορισμοί αυτοί θα κοστίσουν στην εταιρεία περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην αύξηση των εσόδων.

    “Η Huawei δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός της Κίνας ως εμπορικό σήμα χωρίς εφαρμογές και υπηρεσίες της Google”, δήλωσε ο Anshel Sag, αναλυτής της κινητής βιομηχανίας στο Moor Insights & Strategy. “Όλοι εκτός της χώρας γνωρίζουν και είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν το λογισμικό και τις υπηρεσίες της, ακόμα και οι χρήστες του iPhone. Έτσι, για την Huawei το να μην το προσφέρει στους πελάτες της θα είναι μια μεγάλη απώλεια.”

    Η ελκυστικότητα του Android οφείλεται στο οικοσύστημα εφαρμογών του, τόσο από την Google όσο και από ένα σύνολο προγραμματιστών εφαρμογών και παρόχων υπηρεσιών. Χωρίς τη δυνατότητα εξοπλισμού των συσκευών με το YouTube, το Chrome, το Gmail ή τους Χάρτες Google, η προσφορά υλικού της Huawei θα είναι περιορισμένη. Το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι χωρίς το  Play Store της Google, το οποίο αποτελεί μια εφαρμογή με άδεια Google, το Mate 30 Pro δεν θα έχει πρόσβαση στην ποικιλία του οικοσυστήματος εφαρμογών του Android και έτσι καθίσταται λιγότερο χρήσιμο.

    Η Κίνα αποτελεί εξαίρεση, καθώς εκεί η Huawei ήδη λειτουργεί χωρίς τις εφαρμογές της Google, η οποία δεν δραστηριοποιείται στη χώρα. Η Huawei έχει αναπτύξει δική της υπηρεσία εφαρμογών για κινητά και πρόσθετες υπηρεσίες και η κινεζική αγορά είναι επίσης πολύ διαφορετική λόγω της κυριαρχίας του WeChat, το οποίο θεωρείται εκεί ως de facto λειτουργικό σύστημα. Έτσι, η υπεροχή της Huawei και η ηγετική θέση της στην αγορά smartphone στην πατρίδα της αναμένεται να ισχυροποιηθεί με την εισαγωγή μιας νέας συσκευής.

    Ακόμα και μετά τις κατηγορίες των Η.Π.Α. ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, η Huawei έχει σημειώσει έντονη ανάπτυξη σε άλλες διεθνείς αγορές, κυρίως στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι πελάτες εκεί προσδοκούν ένα πλήρες οικοσύστημα εφαρμογών, είτε πρόκειται για το iOS App Store των iPhones είτε για το Play Store στα Android, και έτσι το Mate 30 Pro θα προσπαθήσει να κερδίσει το κοινό χωρίς να διαθέτει πληθώρα εφαρμογών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ