• Business

    Τέλος για τις συσκευές Huawei οι εφαρμογές της Google

    • NewsRoom
    ρεν ζενγκφει

    Ρεν Ζένγφει, CEO Huawei


    Σημαντική ζημιά πρόκειται να υποστούν οι κινητές συσκευές της Huawei, μετά την ανακοίνωση του κολοσσού τεχνολογιών της Google ότι θα αποκλείσει τις συσκευές αυτές από την πρόσβαση στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, καθώς και από μια σειρά εφαρμογών της εταιρείας.

    Το νέο μποϊκοτάζ απέναντι στα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας, αυτή τη φορά από τη Google αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα τόσο στις υπάρχουσες εκδόσεις συσκευών, όσο και στις νέες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Σε ό,τι αφορά στις ήδη υπάρχουσες και χρησιμοποιούμενες κινητές συσκευές, η Google σχεδιάζει να τις αποκλείσει από κάθε μελλοντική αναβάθμιση που θα πραγματοποιήσει το λειτουργικό σύστημα Android, που ανήκει στην εταιρεία τεχνολογίας. Για τα καινούρια κινητά τηλέφωνα, το μποϊκοτάζ θα είναι ακόμη χειρότερο, καθώς προγραμματίζει να αποκλείσει αυτές τις συσκευές και από την πρόσβαση σε δημοφιλείς εφαρμογές της, όπως είναι οι Google Play, Gmail, Chrome, YouTube και Google Maps.

    Οι συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν γνωστές από την εταιρεία προκύπτουν μετά από απόφαση της κυβέρνησης  Τραμπ, που την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε επισήμως να προσθέσει τον κινεζικό κολοσσό στη λίστα με τις ξένες εταιρείες, με τις οποίες απαγορεύεται να συναλλάσσονται οι αμερικανικές εταιρείες, εκτός εάν διαθέτουν ειδική άδεια.

    Η κυβερνητική αυτή απόφαση ανάγκασε την αμερικανική εταιρεία τεχνολογιών να ανακοινώσει ότι συμμορφώνεται με τον κανονισμό και προχωρά στην αναστολή των συναλλαγών της με την Huawei. Οι συναλλαγές αυτές, πιο συγκεκριμένα, αφορούν στη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google). Σημειώνεται ότι η κινεζική Huawei δεν έχει προβεί προς το παρόν σε κάποια απάντηση επί της εξέλιξης αυτής.

    Οι αλλαγές που προκύπτουν μετά την απόφαση της Google πρακτικά για τα τηλέφωνα της εταιρείας Huawei σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία θα μπορέσει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λογισμικό Android, ωστόσο οι χρήστες των συσκευών αυτών δε θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν στη διάθεση τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη του Android. Όσοι διαθέτουν ήδη συσκευές Huawei, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android, που βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας, η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα κατά της κινεζικής Huawei από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ξεκίνησαν όταν η εταιρεία κατηγορήθηκε για σοβαρούς κινδύνους κυβερνο-ασφάλειας και διαρροής μυστικών προς την κινεζική κυβέρνηση, από τη χρήση των συσκευών της, στα υπό ανάπτυξη δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά, επιμένοντας ότι διατηρεί πλήρη ανεξαρτησία έναντι της κυβέρνησης της χώρας της. Ωστόσο, ήδη ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους να χρησιμοποιούν προϊόντα και εξοπλισμό της Huawei.

    Η νέα απόφαση της Google, οι λεπτομέρειες της οποίας βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, αναμένεται να ωθήσει την Huawei να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός καθαρά δικού της λειτουργικού συστήματος, καθώς και κινητών εφαρμογών, ώστε να μην εξαρτάται από τρίτους.

    Αρκετοί αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η κινεζική εταιρεία θα υποστεί πλήγμα στην αγορά smartphones και θα δυσκολευτεί να εκθρονίσει από την πρώτη θέση των πωλήσεων τη νοτιοκορεατική Samsung μέσα στο 2020, όπως είναι η φιλοδοξία της, καθώς αρκετοί καταναλωτές μάλλον θα αποφύγουν να αγοράσουν ένα κινητό που δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play, ούτε αναβαθμίσεις ασφαλείας.



    ΣΧΟΛΙΑ