• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Titi von Fuerstenberg: Στο σφυρί ο θησαυρός της Τεξανής πριγκίπισσας του πετρελαίου

    • Bloomberg


    Έχοντας κληρονομήσει δύο πετρελαϊκές περιουσίες στο Τέξας και με την αγάπη για τις Καλές Τέχνες και την κλασική μουσική που τη χαρακτήριζε, η Cecil Amelia Blaffer ήταν ό,τι πιο κοντινό σε «γαλαζοαίματη» έχει υπάρξει στην Αμερική. Και όταν, στα 55 της, παντρεύτηκε έναν Αυστριακό πρίγκιπα, έγινε δια παντός η πριγκίπισσα «Titi» von Fuerstenberg (Τίτι φον Φίρστερνμπεργκ).

    Τον ερχόμενο μήνα, 13 χρόνια μετά τον θάνατό της, ο οίκος Christie’s βγάζει σε δημοπρασία 30 έργα τέχνης της Τεξανής αυτής πριγκίπισσας που θα μπορούσαν να «πιάσουν» πάνω από 40 εκατ. δολάρια. Μεταξύ αυτών, θα είναι έργα του Pablo Picasso, του Mark Rothko και του Andre Derain, αλλά και έργα λαϊκής τέχνης από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική τα οποία, όμως, θα δημοπρατηθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

    Η Cecil Amelia Blaffer ήταν γόνος μιας εξέχουσας οικογένειας του Χιούστον με μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Ο πατέρας της, Robert Lee Blaffer, ήταν ο ιδρυτής της Humble Oil, προκατόχου της Exxon Mobil Corp.. Ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της, William Thomas Campbell, ήταν ένας από τους ιδρυτές του πετρελαϊκού κολοσσού που γνωρίζουμε σήμερα ως Texaco.

    Η μητέρα της, Sarah Campbell Blaffer, ήταν λάτρης των τεχνών και κατά τη διάρκεια της ζωής της απέκτησε μια σημαντική ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης. Μάλιστα, το μουσείο Τέχνης Blaffer Art Museum του Πανεπιστημίου του Χιούστον ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της.

    Η κόρη ακολούθησε τα χνάρια της μητέρας της σε ό,τι αφορά τις τέχνες, δημιουργώντας και εκείνη τη δική της συλλογή. Μιλούσε πέντε γλώσσες και, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, είχε τη φήμη «καταπληκτικής οικοδέσποινας». Στήριζε επίσης ενεργά τη Συμφωνική Ορχήστρα του Χιούστον και το φεστιβάλ όπερας Wagner στο Bayreuth της Γερμανίας.

    Ο πρώτος της γάμος, με τον Edward Joseph Hudson, μηχανικό πετρελαίου με δικές του εταιρείες, οδηγήθηκε σε διαζύγιο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ένα διαζύγιο από το οποίο πήρε, μετά από συμβιβασμό, 6,5 εκατ. δολάρια, ένα απίστευτο ποσό για την εποχή.

    Το 1975, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Tassilo von Fuerstenberg της Αυστρίας. Η γαμήλια τελετή έγινε στο Παρίσι και χαρακτηρίστηκε «ο βασιλικός γάμος του Τέξας». Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και η πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, καθώς ο πρίγκιπας Ρενιέ ήταν ξάδελφος του γαμπρού.

    Picasso, Derain και Rothko 

    Το κορυφαίο έργο του θησαυρού της που βγάζει σε δημοπρασία ο οίκος Christie’s είναι το «Le Lettre (La Reponse)» του Picasso, πορτρέτο της πρώτης του συζύγου, της Ρωσίδας μπαλαρίνας Όλγκα Χόχλοβα. Ένας πίνακας που εκτιμάται ότι μπορεί να «πιάσει» από 20 έως 30 εκατ. δολάρια και τον οποίο είχε αγοράσει η μητέρα της το 1946.

    «Le Lettre (La Reponse)», Picasso

    Η Τεξανή πριγκίπισσα είχε κληρονομήσει επίσης και το «Les Voiles Rouges» του Derain, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πουληθεί από 4 έως 6 εκατ. δολάρια.

    «Les Voiles Rouges»
    Mark Rothko (1903-1970)
    Max Ernst (1891-1976), A la nage, 1950



    ΣΧΟΛΙΑ