• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    TikTok: Οι πωλήσεις των 35 δισ. δολαρίων και οι νέες ισορροπίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν

    • Bloomberg
    TikTok


    Τα έσοδα της ByteDance υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι και ανήλθαν περίπου στα 35 δισ. δολάρια, κόντρα στον αυξημένο ανταγωνισμό διεθνώς και στην προσπάθεια του Τραμπ να απαγορεύσει την δημοφιλή εφαρμογή δημιουργίας βίντεο TikTok, στις ΗΠΑ.

    Η κινεζική εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα λειτουργικά της κέρδη σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 έναντι κάτω των 4 δισ. δολαρίων που ήταν το προηγούμενο έτος, αναφέρουν πληροφορίες.

    Και όλα αυτά σε μία χρονιά κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει την εφαρμογή TikTok, “πιέζοντας” για την πώλησή της σε Αμερικανούς επενδυτές με επικεφαλής την Oracle Corp. Με τον Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνει πλέον την προεδρία των ΗΠΑ, η εταιρεία βρίσκεται πιο κοντά στην εισαγωγή μέρους της αυτοκρατορίας των social media που έχει δημιουργήσει, στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

    Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της ByteDance αποδίδεται στην παγκόσμια επιτυχία που είχε στο εφηβικό κοινό η εφαρμογή TikTok και η αντίστοιχη κινέζικη Douyin, οι οποίες βοήθησαν την εταιρεία να πρωτοπορήσει με μία νέα μορφή social βίντεο. Mε πρόσφατη εκτιμώμενη αποτίμηση στα 180 δισ. δολάρια, η ByteDance εξετάζει το ενδεχόμενο αρχικής δημόσια προσφοράς  για ορισμένες από τις επιχειρήσεις της, στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Douyin.

    Ωστόσο, μια σημαντική αβεβαιότητα παραμένει ανοιχτή για την ByteDance: εάν η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα συνεχίσει τις ενέργειες των προκατόχων της.

    Η ByteDance ιδρύθηκε από τον Zhang Yiming το 2012 και κατάφερε να μετατρέψει την TikTok σε μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις ΗΠΑ. Η start up έχει υπερτετραπλασιάσει τα έσοδα της από μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και τώρα δημοσιεύει πωλήσεις αντίστοιχες με αυτές των Nike και Coca-Cola.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε την εφαρμογή ως απειλή για την δημόσια ασφάλεια και απαγόρευσε την υπηρεσία πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποχρεώσει την ByteDance να της παραδώσει τα δεδομένα εκατομμυρίων νέων Αμερικανών χρηστών. Στη συνέχεια, η Oracle και η Walmart συμφώνησαν να εξαγοράσουν το 20% του TikTok σε μια περίπλοκη συμφωνία που είχε τις ευλογίες του πρώην προέδρου.

    Οι άμεσες προτεραιότητες του Μπάιντεν είναι η μείωση της πανδημίας και η αναζωογόνηση της οικονομίας, και δεν έχει πει πολλά μέχρι τώρα για το TikTok. Είναι πιθανό η ByteDance να επιτύχει συμβιβασμό με τον νέο πρόεδρο, που θα τις επιτρέψει να διατηρήσει πλήρη ή πλειοψηφική ιδιοκτησία – υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδείξει ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών είναι ασφαλή.

    Πέρα από τις ΗΠΑ, η ByteDance αντιμετώπισε προβλήματα και στην Ινδία, όπου η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει πολλές κινεζικές εφαρμογές από τον Ιούνιο μετά τις θανατηφόρες διαμάχες στα σύνορα των Ιμαλαΐων. Η TikTok συγκαταλέγεται μεταξύ των υπηρεσιών που απαγορεύτηκαν μόνιμα μετά την τελευταία συμπλοκή, αναγκάζοντας τον Κινέζο ιδιοκτήτη να χάσει μερίδιο σε μία χώρα, η οποία παλαιότερα ήταν η μεγαλύτερη του αγορά διεθνώς.

    Τραμπ: Με τις «ευλογίες» του η συμφωνία Oracle-Walmart για τη συνέχιση της λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ

    Μπαράζ δημόσιων προσφορών (IPO) στην Ευρώπη – Ποιες εταιρείες αναζητούν κεφάλαια από τις αγορές

    Διπλό deal στον κλάδο ένδυσης: Asos και Boohoo εξαγοράζουν Topshop και Debenhams

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ