• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι θα σήμαινε για την παγκόσμια οικονομία πετρέλαιο στα 100 δολάρια/βαρέλι


    Η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου αποτελεί έναν ακόμη αντίθετο άνεμο για την παγκόσμια οικονομία μετά τη «μηδενική» ανοχή που δήλωσε ότι θα επιδείξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις πετρελαίου από το Ιράν.

    Η τιμή του αργού τύπου Brent έχει ενισχυθεί κατά 33% φέτος και κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Όμως, παρ’ όλο που η αύξηση των τιμών λόγω της ισχυρής ζήτησης είναι συνήθως αντανάκλαση μιας ισχυρής παγκόσμιας οικονομίας, κάθε σοκ που οφείλεται στον περιορισμό της προσφοράς αποτελεί αρνητική εξέλιξη γι’ αυτήν.

    Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ακριβώς θα διαρκέσει το ράλι της τιμής του πετρελαίου. Οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο θα δουν τα εταιρικά και δημόσια έσοδά τους να αυξάνονται. Αντιθέτως, οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο θα κληθούν να σηκώσουν το αυξημένο κόστος στα πρατήρια καυσίμων, γεγονός που μπορεί να φέρει πληθωριστικές πιέσεις και να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα η αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» να αποδειχθεί σε κάποια φάση καταστροφική για όλους.

    1. Τι σημαίνει για την παγκόσμια ανάπτυξη;

    Ο αντίκτυπος δεν θα είναι ο ίδιος για όλους. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των νοικοκυριών και στην κατανάλωση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού. Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Κίνα βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για πολλές χώρες της Ευρώπης. Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας και να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου. Όμως, μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεάσει επίσης αρνητικά τη ζήτηση και, κατ’ επέκταση, θα βάλει φρένο στις τιμές

    2. Πώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να απορροφήσει μια άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι;

    Για να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, η τιμή του πετρελαίου θα πρέπει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, να μείνει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι. Εξαρτάται επίσης από το πόσο ισχυρό ή όχι είναι το δολάριο, δεδομένου ότι η τιμή του αργού τιμολογείται σε δολάρια. Σύμφωνα με ανάλυση της Oxford Economics, αν η τιμή του Brent «πιάσει» τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2019, το επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο τέλος του 2020 θα διαμορφωθεί 0,6% χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται σήμερα, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται κατά μέσον όρο 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

    «Βλέπουμε περισσότερες πιθανότητες σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της Oxford Economics, John Payne και Gabriel Sterne. «Βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό ο αντίκτυπος της μειωμένης προσφοράς να αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής σε άλλα σημεία του πλανήτη, αλλά οι συνθήκες στην αγορά σφίγγουν και με ένα ακόμη σοκ σε επίπεδο προσφοράς το πετρέλαιο θα φτάσει στα 100 δολάρια», σημειώνουν.

    3. Ποιος κερδίζει από την αύξηση της τιμής;

    Στη λίστα των πετρελαιοπαραγωγών κυριαρχούν οι αναδυόμενες οικονομίες, γι’ αυτό και επηρεάζονται περισσότερο από τις ανεπτυγμένες. Η αύξηση των εσόδων που θα έχουν θα βοηθήσει να καλυφθούν τυχόν τρύπες στους προϋπολογισμούς και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους, δίνοντας στις κυβερνήσεις τους τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες και να τονώσουν τις επενδύσεις. Σύμφωνα με ανάλυση της Nomura, στους κερδισμένους είναι η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Νορβηγία, η Νιγηρία και το Εκουαδόρ.

    4. Ποιος χάνει;

    Οι αναδυόμενες οικονομίες που παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κινδυνεύουν να έχουν σημαντικές εκροές κεφαλαίων και να δουν το νόμισμά τους να αποδυναμώνεται, γεγονός που με τη σειρά του θα βάλει φωτιά στον πληθωρισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να «ζυγίσουν» τις επιλογές τους: να αυξήσουν τα επιτόκια παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης ή να μην το κάνουν και να ρισκάρουν μια φυγή κεφαλαίων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Nomura, στους χαμένους είναι η Τουρκία, η Ουκρανία και η Ινδία.

    5. Τι σημαίνει για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη;

    Αν και οι πετρελαιοπαραγωγοί των ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την όποια δυνατότητα αύξησης των πωλήσεών τους προς πελάτες που φεύγουν από το Ιράν, η ευρύτερη αμερικανική οικονομία δεν είναι σίγουρο ότι θα βγει κερδισμένη από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι.

    Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο πορτοφόλι των Αμερικανών καταναλωτών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της σταθερής ακόμα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Οι τιμές στις αντλίες έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 7% αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις λιανικές πωλήσεις που τον Μάρτιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2017.

    Και αν τα πράγματα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου βγουν εκτός ελέγχου, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το όλο θέμα των κυρώσεων να γυρίσει μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ περιορίζοντας τις επενδύσεις ή με άλλους τρόπους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας.

    6. Θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο;

    Επειδή το κόστος της ενέργειας παίζει σημαντικό ρόλο στους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή, οι φορείς χάραξης πολιτικής κοιτούν κατά κύριο λόγο τον δομικό πληθωρισμό που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία. Αν η άνοδος των τιμών αποδειχθεί σημαντική και με διάρκεια, το κόστος θα μετακυληθεί στις συγκοινωνίες και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

    7. Τι σημαίνει για τις κεντρικές τράπεζες;

    Με πρώτη την Federal Reserve, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει ήπια πολιτική το τελευταίο διάστημα, καθώς η απουσία πληθωρισμού επιτρέπει στους φορείς χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει απότομα. Άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαμήλωσε, αυτόν τον μήνα, τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια «ευαίσθητη στιγμή».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Nomura: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να «πυροδοτήσει» την ανάπτυξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bruegel για Ελλάδα: Να μειωθούν οι φόροι για να έρθουν επενδύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση μέσω mononews: Αφαίρεση των εισφορών υγείας από τις 120 δόσεις ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ