• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θέλετε να μάθετε αν έχετε προβλήματα με την καρδιά σας; Κοιτάξτε το ρολόι σας


    Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν κάνει αίτηση για να συμμετέχουν σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford που χρηματοδοτείται από την Apple Inc., με στόχο να εξετάσει εάν το Apple Watch μπορεί να ανιχνεύσει ασθενείς με αδιάγνωστα προβλήματα καρδιακών παλμών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες καρδιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που θα διεξαχθούν ποτέ.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τους αισθητήρες του ρολογιού για να ανιχνεύσουν πιθανή κολπική μαρμαρυγή. Οι άνθρωποι που έχουν την συγκεκριμένη πάθηση διατρέχουν κίνδυνο δημιουργίας θρόμβωσης και εγκεφαλικών επεισοδίων. Στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη πάθηση οδηγεί 750.000 ασθενείς σε νοσηλείες ετησίως και προκαλεί 130.000 θανάτους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Συσκευές όπως τα τηλέφωνα και το ψηφιακό ρολόι της Apple προσφέρουν εντυπωσιακές νέες δυνατότητες για τους ερευνητές, δεδομένου ότι περιέχουν αισθητήρες και άλλα εργαλεία συλλογής δεδομένων, ενώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων τα έχει μαζί τους όλο το χρόνο. Συνολικά 419.093 άτομα επιθυμούν να συμμετέχουν στη μελέτη του Stanford, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το επόμενο έτος.

    “Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα είναι η ευκαιρία να προσεγγίσουμε πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς τεράστια δαπάνη”, δήλωσε ο Lloyd Minor, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford, σε συνέντευξη. Ο Minor χαρακτήρισε “αξιοσημείωτο” το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να στρατολογήσουν ασθενείς τόσο γρήγορα.

    Στόχος της μελέτης, που ονομάζεται Apple Heart Study, είναι να διαπιστωθεί αν οι οπτικοί αισθητήρες στο ρολόι της Apple μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση μη διαγνωσμένων περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής. Δεδομένου ότι δεν εμφανίζει πάντα συγκεκριμένα συμπτώματα, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μη διαγνωσθεί.

    Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι επιτρέπει στους εθελοντές να συμμετέχουν χωρίς να επισκέπτονται το γιατρό. Όταν οι οπτικοί αισθητήρες στο ρολόι ανιχνεύουν επαναλαμβανόμενες περιόδους ακανόνιστων καρδιακών παλμών, οι ασθενείς στέλνουν ειδοποιήσεις με τα ρολόγια τους για να επικοινωνήσουν με ένα γιατρό και να λάβουν τηλεϊατρική συμβουλή.

    Εάν δεν εντοπιστούν σοβαρές καταστάσεις που χρήζουν επείγουσας φροντίδας, οι ασθενείς στέλνουν ηλεκτρονικά την εικόνα με το ηλεκτροκαρδιογράφημα που έχει καταγραφεί για επτά ημέρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν την κολπική μαρμαρυγή.

    “Είναι ένα νέο παράδειγμα για το πώς μπορούν να διεξαχθούν οι κλινικές δοκιμές”, δήλωσε ο Perez.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ