• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ταλαντεύεται ο χρυσός, σε χαμηλό 11 ετών το ασήμι

    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Διακυμάνσεις παρουσιάζει σήμερα η τιμή του χρυσού, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 30 και πλέον ετών που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve, για να τονώσει την οικονομία.

    Την ίδια ώρα, το ασήμι σημείωνε τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2013.

    Προχωρώντας στη δεύτερη μείωση επιτοκίων μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η Fed μείωσε την Κυριακή το κόστος δανεισμού κοντά στο μηδέν και υποσχέθηκε να αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τις οικονομίες από την κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊού, η οποία έχει επεκταθεί στις αγορές όλου του κόσμου. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι είναι αντίθετος με τα αρνητικά επιτόκια.

    Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά του χρυσού παγιδεύτηκε σήμερα σε μία διελκυστίνδα. Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά υπάρχουν επενδυτές που αναζητούν καταφύγιο και από την άλλη επενδυτές που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν για να κατοχυρώσουν κέρδη ούτως ώστε να καλύψουν τις απώλειές τους από άλλες αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ οι έμποροι λιανικής από τη Σιγκαπούρη μέχρι τη Βρετανία βλέπουν κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για πολύτιμα μέταλλα, τα ETFs του χρυσού είχαν την Παρασκευή τις μεγαλύτερες εκροές από το 2016.

    Η τιμή spot του χρυσού έχανε νωρίτερα 0,3%, υποχωρώντας στα 1.525,75 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο, μετά από κέρδη έως 3%. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 8,6% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της από το 1983.

    Παρ’ όλα αυτά, πολλοί υπεύθυνοι στρατηγικής θεωρούν ότι η τιμή του χρυσού θα κινηθεί ανοδικά πιο μακροπρόθεσμα, με δεδομένο τον αντίκτυπο που θα έχουν στον πληθωρισμό οι κινήσεις στις οποίες προχωρούν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Εντούτοις, σύμφωνα με τον Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην Saxo Bank, η πορεία της τιμής του χρυσού θα είναι πιθανότατα ασταθής. «Η χαλάρωση δεν είναι το φάρμακο όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την πορεία του χρηματιστηρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, πτωτική πορεία ακολουθούν σήμερα άλλα πολύτιμα μέταλλα. Το ασήμι έφτασε να υποχωρεί έως 13%, στα 12,8205 δολάρια ανά ουγγιά, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2009. Πλατίνα και παλλάδιο έπεφταν επίσης πάνω από 6%.



    ΣΧΟΛΙΑ