• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σταθερό το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τα δεδομένα

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο κινείται σταθεροποιητικά καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τις ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία αποκαθιστά την παραγωγή αργού ταχύτερα από το αναμενόμενο.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινούνταν μεταξύ κερδών και απωλειών στη Νέα Υόρκη μετά την πτώση 1,4% την Τετάρτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη ότι μια συμφωνία με το Πεκίνο θα μπορούσε να συμβεί «νωρίτερα από ό,τι νομίζετε», δίνοντας μια αίσθηση ελπίδας για την παγκόσμια ζήτηση. Η Σαουδική Αραβία έχει ενισχύσει τη συνολική παραγωγική της δυναμικότητα σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε θέσει για την αποκατάσταση της παραγωγής κατά περίπου μία εβδομάδα.

    Ενώ το πετρέλαιο οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο, έχει χάσει τα περισσότερα από τα κέρδη του μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία. Ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ήδη σχεδόν μειώσει κατά το ήμισυ την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα η Citigroup, προβλέποντας μια ζοφερή προοπτική αν η διαμάχη παραταθεί. Μια βαθιά επιβράδυνση της μεταποίησης στη Γερμανία ενισχύει τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

    «Τα σημάδια χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων έχουν επισκιάσει τις ενδείξεις που έφεραν τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν θεαματικά αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε σε σημείωμα ο Stephen Innes, στρατηγικός αναλυτής της Ασίας-Ειρηνικού στην AxiTrader. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστεί πίεση όλη την εβδομάδα μετά από αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία εργάζεται γρήγορα για την αποκατάσταση της παραγωγής μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

    Το West Texas Intermediate προς παράδοση τον Νοέμβριο υποχώρησε κατά 12 σεντς στα 56,37 δολάρια ανά βαρέλι στον New York Mercantile Exchange στις 7:45 ώρα Λονδίνου. Το συμβόλαιο είχε κλείσει στα 56,49 δολάρια την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 2,3% αυτόν το μήνα.

    Το Brent για διακανονισμό Νοεμβρίου έχασε 9 σεντς, στα 62,30 δολάρια ανά βαρέλι στον ICE Futures Europe Exchange. Το συμβόλαιο υποχώρησε κατά 1,1% την Τετάρτη για να κλείσει στα 62,39 δολάρια. Ο διεθνής δείκτης αναφοράς του αργού διαπραγματευόταν 5,92 δολάρια υψηλότερα από το WTI.

    Ο Trump δήλωσε ότι υπάρχει μια «καλή ευκαιρία» να επιτευχθεί μια συμφωνία, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο αρχίζει να κάνει μεγάλες αγορές ειδών όπως το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας. Ο τόνος προς την Κίνα ήταν πολύ διαφορετικός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τον Trump να κατηγορεί τη χώρα για χειραγώγηση νομίσματος, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και ντάμπινγκ προϊόντων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Saudi Aramco έχει πλέον αποκαταστήσει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις Abqaiq και Khurais σε επίπεδα προ των επιθέσεων, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση των παρουσιάσεων που έγιναν στους αναλυτές πριν από την αρχική δημόσια προσφορά που σχεδιάζει τον επόμενο μήνα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν για τις επιθέσεις στο Ιράν, που αρνήθηκε την ευθύνη.

    Άλλα νέα για την αγορά πετρελαίου

    • Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,41 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σε 419,5 εκατομμύρια, ανεβαίνοντας για δεύτερη εβδομάδα, σύμφωνα με την Energy Information Administration.
    • Οι επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν έντονη άνοδο των τιμών στην αγορά των τάνκερ.Ένα μέτρο των ναύλων στον δείκτη Baltic Exchange στο Λονδίνο έχει σημειώσει άνοδο 20% από τις 13 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο βασίλειο δέχθηκαν επίθεση.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 0,7% στα 449,4 γιουάν το βαρέλι στον Shanghai International Energy Exchange, αφού μειώθηκαν κατά 2% την Τετάρτη.



    ΣΧΟΛΙΑ