• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα 30 δολ. το πετρέλαιο. Για περαιτέρω πτώση προειδοποιεί η Goldman Sachs


    Το πετρέλαιο έχασε τα αρχικά κέρδη του, καθώς οι πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία να οδηγούν σε δραματική πτώση τη ζήτηση για καύσιμα.

    Τα futures στο Λονδίνο παρουσίασαν οριακή μεταβολή αφού νωρίτερα σημείωσαν άνοδο μέχρι και 4%, καθώς τα μέτρα των κυβερνήσεων για απαγόρευση των μετακινήσεων περιορίζουν την κατανάλωση καυσίμων, οδηγώντας τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2005.

     

    Crude has notched up massive single-day losses this month

     

    Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν περαιτέρω τις πτήσεις τους και αυξάνεται ο αριθμός χωρών που οδηγούνται σε αποκλεισμό, οι αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν αφθονία αποθεμάτων. Η πτώση της ζήτησης συμπίπτει με την πλημμύρα της προσφοράς, καθώς  Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμμετέχουν σε έναν πόλεμο τιμών για το μερίδιο αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έχασαν 23% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Δεκέμβριο 2008.

    “Η μείωση της ζήτησης σε όλο το φάσμα είναι τώρα άνευ προηγουμένου”, γράφει Jeff Currie, επικεφαλής ανάλυσης στα βασικά προϊόντα της Goldman Sachs Group Inc., επισημαίνοντας ότι η κατανάλωση πετρελαίου μειώνεται κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει ότι το West Texas Intermediate θα διαπραγματεύεται υψηλότερα από το Brent αυτό το τρίμηνο και περικόπτει την πρόβλεψη για το Brent το δεύτερο τρίμηνο, στα 20 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια Μαΐου του brent διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 30,06 δολάρια το βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Τα WTI μηνός Απριλίου ενισχύονταν κατά 44 σεντς, ποσοστό 1,5% και διαμορφώνονταν στα 29,14 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Οι αναταράξεις στο πετρέλαιο αποτυπώνονται σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις μετοχές της Wall Street να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 τη Δευτέρα, μετά την προειδοποίηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη ύφεση. Τα συμβόλαια μετοχών στις Η.Π.Α. παρουσίασαν διακυμάνσεις την Τρίτη και οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να βρουν τα πατήματα τους.

    Παρόλα αυτά, η θεαματική συντριβή του πετρελαίου δεν αποθάρρυνε τη Σαουδική Αραβία να αντλήσει ιστορικά επίπεδα αργού πετρελαίου. Η κρατική Saudi Aramco σχεδιάζει να παράγει τη μέγιστη χωρητικότητα που μπορεί, δηλαδή 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, επισήμανε στους επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Αμίν Νάσερ, λέγοντας: «Αμφιβάλλω αν ο Μάιος θα είναι διαφορετικός».

     



    ΣΧΟΛΙΑ