• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συμβουλές προς Μπάιντεν: Κάντο απλά – Κινήσου γρήγορα – Μην φλερτάρεις πολύ με τους Ρεπουμπλικανούς

    • Bloomberg

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μάθει πολλά από τις επιτυχίες, αλλά και τα στραβοπατήματα, του πρώην αφεντικού του, του Μπαράκ Ομπάμα.

    Με μια ιδιαιτέρως φιλόδοξη πολιτική ατζέντα, τα κυριότερα μαθήματα είναι τρία: 1. Κινήσου γρήγορα, 2. Κάντο απλά, 3. Μην κυνηγάς τις ψήφους του αντιπάλου για πολύ.

    Ο Μπάιντεν βρισκόταν στο πλευρό του Ομπάμα, ενώ ο πρόεδρος πέρασε μεγάλο μέρος της θητείας του προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Κατάφεραν να περάσουν το Obama Care, όπως και ένα μεγάλο νομοσχέδιο τόνωσης της οικονομίας, όμως έχασαν άλλες μάχες.

    Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις στους πρώτους μήνες της θητείας του, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου σχεδίου κατά του κορονοϊού ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που έχει ανάψει φωτιές, ακριβώς λόγω του ύψους του.

    Υποσχέθηκε επίσης να θεσπίσει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των φυλετικών διακρίσεων και της μετανάστευσης. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες πιθανότατα θα σκοντάψουν σε αντιδράσεις, ιδίως εκείνες που θα φανούν ως προσπάθεια αποκατάστασης των πολιτικών του Ομπάμα και «ξηλώματος» του έργου του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο πρόεδρος θα πρέπει να βασιστεί στη μακρά εμπειρία του στην Ουάσινγκτον, αλλά και να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες.

    Να πώς προτείνουν οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής ότι πρέπει να προχωρήσει:

    Κινήσου γρήγορα

    Ο Ομπάμα μπήκε στον Λευκό Οίκο το 2009 έχοντας την πλειοψηφία στην Γερουσία, γεγονός που θα του επέτρεπε να προχωρήσει την ατζέντα του. Ωστόσο, λόγω θανάτου του Τεντ Κένετι, η έδρα του οποίου πήγε στους Ρεπουμπλικανούς και της απώλειας μιας ακόμη έδρας περιόρισε τα περιθώρια του Ομπάμα.

    Οι Δημοκρατικοί λένε ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει μια περιορισμένη πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και μια Γερουσία μοιρασμένη στη μέση, πρέπει να κινηθεί γρήγορα, επειδή το μικρό του πλεονέκτημα μπορεί να εξανεμιστεί. «Γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο αργά πάει τα πρώτα δύο χρόνια, τόσο πιο δύσκολο γίνεται στην συνέχεια» δήλωσε ο Phil Schiliro, σύνδεσμος του Ομπάμα στο Κογκρέσο.

    Κάντο απλά

    Η κυβέρνηση Ομπάμα ασχολήθηκε με μεγάλα ζητήματα: υγειονομική περίθαλψη, μετανάστευση και κλιματική αλλαγή. Μόνο ο Obama Care πέρασε από το Κογκρέσο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αγωνιστεί για πιο περιορισμένα ζητήματα, πιο δημοφιλή και να έχει συγκεκριμένους στόχους. Να αποφύγει μεγάλες μεταρρυθμίσεις που μπορεί να μπλοκάρουν.

    Μην φλερτάρεις πολύ με τους Ρεπουμπλικανούς

    Ένας λόγος που η μάχη για το Obamacare διήρκεσε πολύ ήταν επειδή η διοίκηση Ομπάμα προσπάθησε πολύ να κερδίσει τις ψήφους κάποιων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Ο Μπάιντεν είναι γέννημα θρέμμα της Γερουσίας, την οποία υπηρέτησε για περισσότερα από 35 χρόνια, και υπερηφανεύεται για τις συμφωνίες που κατάφερε. Ωστόσο, το φλερτ των ανθρώπων του Ομπάμα με Ρεπουμπλικανούς τελικά δεν κατέληξε σε γάμο.

    Πολλοί δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν ούτε θα πρέπει να χάσει πολύ χρόνο προσπαθώντας να κερδίσει τις ψήφους Ρεπουμπλικανών, ούτε και να υπαναχωρήσει σε θέσεις προκειμένου να τις κερδίσει.

    Να είσαι ξεκάθαρος για τα προνόμια

    Ένα βασικό κομμάτι του νομοσχεδίου τόνωσης της οικονομίας το 2009 ήταν μια προσωρινή φορολοελάφρυνση, την οποία όμως οι ψηφοφόροι δεν συνειδητοποίησαν καν ότι την είχαν. Η κυβέρνηση Ομπάμα πίστευε ότι μια ήπια δημοσιοποίηση του θέματος, θα έριχνε πιο πολύ χρήμα στην αγορά, ώστε να κινήσει την οικονομία.

    Όμως όλα έγιναν τόσο ήσυχα, που ο Ομπάμα δεν κατάφερε να του πιστωθεί τίποτα.

    Ορισμένοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κινηθεί πιο ηχηρά, με πράξεις που οι ψηφοφόροι θα θυμούνται και μετά από δύο χρόνια.

    Εστίασε στην οικονομία

    Ο Ομπάμα περιόρισε το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας κάτω από 1 τρισ. δολάρια, ανησυχώντας ότι το ποσό ήταν πολύ υψηλό. Όμως, τώρα οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι γενικά συμφωνούν ότι ήταν μικρό το πακέτο και άφησε την ανάκαμψη στη μέση.

    Πολλοί Δημοκρατικοί λένε ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αγνοήσει τις αντιδράσεις σχετικά με το ύψος του σχεδίου ανακούφισης για τον κορονοϊό, που φτάνει το 1,9 τρισ. δολάρια και να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς αυτό θα κρίνουν τελικά οι ψηφοφόροι.

    «Το έργο το έχουμε ξαναδεί» λέει ο Chris Lu, στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΔΝΤ: Το πακέτο Μπάιντεν θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 5%

    Μπάιντεν: Ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προτιμά «τα αμερικανικά προϊόντα» για να ενισχύσει τη βιομηχανία

    Οι ΗΠΑ επιστρέφουν: Ο Μπάιντεν επαναπροσδιορίζει ταχύτατα τις αμερικανικές θέσεις στον πλανήτη



    ΣΧΟΛΙΑ