• Διεθνής πολιτική

    Οι ΗΠΑ επιστρέφουν: Ο Μπάιντεν επαναπροσδιορίζει ταχύτατα τις αμερικανικές θέσεις στον πλανήτη

    • NewsRoom

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Οι πρώτες κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αφορούσαν στο γρήγορο «ξήλωμα» της κληρονομιάς του Τραμπ στο εσωτερικό της χώρας. Ακολουθεί ταχύτατα η αποδόμηση του «τραμπισμού» στο εξωτερικό.

    Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες του Καναδά, του Μεξικού, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε τον σεβασμό των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους της και την έννοια της πολυεθνικής δράσης για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε «Τραμπ της Βρετανίας», ξέρει ακριβώς πού βρίσκονται τα συμφέροντά του.

    Χαρακτήρισε την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν «ένα βήμα μπροστά» για την Αμερική ύστερα από μια «ανώμαλη περίοδο».

    Ο Καναδάς έπρεπε να καταπιεί την απογοήτευσή του για την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού Keystone XL. Όμως, η ανακούφιση από την απομάκρυνση του θορυβώδους Τραμπ ήταν τεράστια στην τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

    Ισραήλ, Κίνα, Ρωσία

    Και σε μια πιθανή ένδειξη αναμενόμενων εντάσεων, η πρώτη επικοινωνία μεταξύ της διοίκησης Μπάιντεν και του Ισραήλ έγινε μεταξύ συμβούλων και όχι του ίδιου του Αμερικανού προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    Εξάλλου, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για το κλίμα, Τζον Κέρι, περίπου ζήτησε «συγγνώμη» για την πολιτική Τραμπ, όταν την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ότι η ΗΠΑ επιστρέφουν «με ταπεινότητα» στην συμφωνία για το κλίμα.

    Ο Μπάιντεν έχει ήδη τηρήσει την δέσμευσή του να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού και να σταματήσει την έξοδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που ξεκίνησε ο Τραμπ.

    Οι ΗΠΑ θα ενταχθούν επίσης στο Covid-19 Global Access (COVAX) για να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

    Αλλαγή πολιτικής παρατηρήθηκε και σε άλλο σημείο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε άμεση τις πρακτικές καταστολής της ρωσικής κυβέρνησης σε βάρος διαδηλωτών και δημοσιογράφων.

    Αλλά σε ένδειξη συνέχειας της σκληρής στάσης του Τραμπ προς το Πεκίνο, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο στην Νότια Σινική Θάλασσα, μετά τις καταγγελίες από την Ταϊβάν ότι κινεζικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

    Παρ’ ότι ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να εμπλακεί σε όλον τον πλανήτη, μην περιμένετε να δείτε το Air Force One να προσγειώνεται σύντομα σε ένα αεροδρόμιο κοντά σας.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η πανδημία, αλλά και άλλες κρίσεις θα κρατήσουν τον νέο πρόεδρο απασχολημένο στο εσωτερικό, προς το παρόν. Αυτός που θα κάνει τα ταξίδια είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν -ο διορισμός του οποίου αναμένεται αυτή την εβδομάδα- και πιθανώς η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

    Οι δυο τους θα αναλάβουν να αποδείξουν ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν!

    Πηγή: Meanwhile in America, CNN

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρωσία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος για διάλογο με τις ΗΠΑ, αν το επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν

    Μπιλ Γκέιτς: Οι 4 προκλήσεις στις οποίες αναμένεται να ανταποκριθεί ο Τζο Μπάιντεν

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ