• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε κλοιό… σορτάκηδων αεροπορική που είδε τη μετοχή της να… απογειώνεται

    • Bloomberg


    Στο στόχαστρο «σορτάκηδων» έχει μπει η μετοχή της AirAsia Group, μετά τον υπερδιπλασιασμό της τιμής της από τα πρόσφατα χαμηλά.

    Ο αερομεταφορέας, ο οποίος πρωτοστάτησε κάποτε στην επανάσταση των φθηνών αερομεταφορών στην Ασία, είναι πλέον η τρίτη πιο σορταρισμένη μετοχή στη Μαλαισία, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στοιχεία.

    Πρώτη στο στόχαστρο των short sellers παραμένει η Top Glove, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες εταιρείες που παράγουν γάντια μιας χρήσης, όπως η Kossan Rubber Industries και η Hartalega Holdings.

    Η μετοχή της AirAsia ανέκαμψε δυναμικά υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες ότι μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Κι αυτό γιατί η προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο δημιουργεί ελπίδες για άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας.

    Την ώρα που οι αναλυτές, όμως, προβλέπουν πως η επανέναρξη των μετακινήσεων και των αεροπορικών ταξιδιών θα εκτοξεύσει τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, στην περίπτωση της AirAsia φαίνεται πως υπάρχει κάποια ανησυχία για τον ισολογισμό της.

    Με τον κλάδο των αεροπορικών ταξιδιών να δέχεται σφοδρό πλήγμα από την πανδημία, η AirAsia άνοιξε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πέρυσι, λάνσαρε μία σούπερ εφαρμογή (app) που παρέχει υπηρεσίες από ταξίδια και αγορές μέχρι logistics και χρηματοοικονομικά, ενώ σκέφτεται να λανσάρει και μια υπηρεσία ιπτάμενων ταξί, ακόμη και μέσα στο ερχόμενο έτος.

    Ώθηση στη μετοχή έδωσε όμως και ένας νέος, ισχυρός μέτοχος. Ο Stanley Choi Chiu Fai, πρόεδρος της εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων και καζίνο International Entertainment Corp., αύξησε το ποσοστό του στην AirAsia στο 8,96% στις 18 Φεβρουαρίου.

    Πέραν όμως αυτών, η AirAsia βρέθηκε πριν από έναν μήνα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της online κοινότητας μέσω του Bursabets, μιας μαλαισιανής εκδοχής του φόρουμ WallStreetBets του Reddit, υπό τον τίτλο «Any BULLS wanna fly with AirAsia?» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ποιοι ΤΑΥΡΟΙ είναι έτοιμοι να πετάξουν με την AirAsia;»).

    Η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 37% φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ