• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε υψηλό 13 ετών εκτινάχθηκε το αλουμίνιο – Εκτιμήσεις για νέα άνοδο της τιμής

    • Bloomberg


    Το αλουμίνιο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς η ενεργειακή κρίση πιέζει τις προμήθειες του μετάλλου που χρησιμοποιείται παντού, από τα κουτάκια μπύρας μέχρι τα iPhone.

    Οι ειδικοί της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν χαριτολογώντας το αλουμίνιο ως “συμπαγή ηλεκτρική ενέργεια¨. Κάθε τόνος του μετάλλου χρειάζεται περίπου 14 μεγαβατώρες ενέργειας για να παραχθεί, αρκετές για να λειτουργήσει ένα μέσο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από τρία χρόνια. Εάν η βιομηχανία αλουμινίου που ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια τόνους ετησίως ήταν χώρα, θα αποτελούσε τον πέμπτο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο.

    Αυτό σημαίνει ότι το αλουμίνιο ήταν ένας από τους πρώτους στόχους στις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει τη βιομηχανική χρήση ενέργειας. Ακόμη και πέρα ​​από την τρέχουσα κρίση ενέργειας, το Πεκίνο έχει θέσει ένα σκληρό όριο στη μελλοντική παραγωγή και αυξάνει την προοπτική δημιουργίας μεγάλων ελλειμμάτων παγκοσμίως. Τώρα, καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σε όλη την Ασία και την Ευρώπη, υπάρχει ορατός κίνδυνος περαιτέρω περικοπών στην προσφορά.

    Η τιμή του αλουμινίου σημείωσε άνοδο μέχρι και 2,5% και διαμορφώθηκε στα 3.040 δολάρια στο  Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2008.

    Betting on Blackouts

    Εκτιμήσεις για νέα άνοδο

    Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές αγοράζουν call options για τιμές άνω των 4.000 δολαρίων ανά τόνο, σύμφωνα με τους traders, στοιχηματίζοντας ουσιαστικά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά.

    Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει υψηλότερες τιμές ενέργειας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Στην Ολλανδία, ο παραγωγός αλουμινίου Aldel θα περιορίσει την παραγωγή από αυτήν την εβδομάδα, λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.

    Ορισμένα εργοστάσια αλουμινίου στην Κίνα έκλεισαν προσωρινά και η παραγωγή της χώρας πιθανόν να έχει κορυφωθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Mark Hansen, διευθύνων σύμβουλος στον εμπορικό οίκο Concord Resources Ltd. με έδρα το Λονδίνο.

    Με την αγορά σε έλλειμμα και την ανάγκη για τόνωση των επενδύσεων σε νέα παραγωγή εκτός Κίνας, οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3.400 δολάρια ανά τόνο τους επόμενους 12 μήνες, εκτίμησε.

    Φόβοι για μείωση εξαγωγών από την Κίνα

    Traders και αναλυτές λένε ότι οι επενδυτές παρακολουθούν για ενδεχόμενο πλήγμα στις κινεζικές εξαγωγές αλουμινίου.

    “Δεδομένου του μεγέθους των ελλείψεων ρεύματος και των περικοπών που έχουμε δει, δεν φαίνεται λογικό για την Κίνα να εξάγει αυτόν τον όγκο προϊόντων αλουμινίου κάθε μήνα”, δήλωσε τηλεφωνικά ο James Luke, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Schroders.

    Αναλυτές συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα για το Πεκίνο να μειώσει ή να σταματήσει τις εκπτώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας στις εξαγωγές για να επιβραδύνει τη ροή του μετάλλου πέρα ​​από τα σύνορά του. Με την Κίνα όπως όλα δείχνουν, να εισάγει τεράστιους όγκους αλουμινίου το επόμενο έτος, θα μπορούσε να αφήσει τον υπόλοιπο κόσμο με ελάχιστα αποθέματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας βίαιης αύξησης των τιμών.

    The spike in European energy prices heaps pressure on aluminum smelters

    «Η παγκόσμια αγορά μετάλλων το 2022 θα είναι η πιο σφιχτή από ποτέ», δήλωσε τηλεφωνικά από το Λονδίνο ο Eoin Dinsmore, επικεφαλής ανάλυσης αλουμινίου και άλλων προϊόντων στην CRU. «Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να παραδίδει αυτές τις ποσότητες στην Κίνα επ ‘αόριστον».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ