• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 81 δολάρια καθώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει τη ζήτηση

    • Bloomberg
    HΠΑ: Αποδεσμεύουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα

    Γεώτρηση πετρελαίου


    Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έδωσε ώθηση στην αγορά, την ώρα που ο ΟΠΕΚ+ αποκαθιστά με αργούς ρυθμούς την παραγωγή του.

    Τα συμβόλαια του West Texas Intermediate σημειώνουν άνοδο περίπου 2,7%, και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Οι τιμές των καυσίμων όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο εκτοξεύονται στα ύψη στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς τα αποθέματα είναι χαμηλά ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο , προκαλώντας τη μετατόπιση της αγοράς σε προϊόντα πετρελαίου, όπως το ντίζελ και η κηροζίνη.

    U.S. crude rises to level not seen since late-2014 as power crunch lifts demand

    Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% από τα μέσα Αυγούστου, καθώς η ενεργειακή κρίση εντείνεται.

    Η Saudi Aramco εκτιμά ότι η έλλειψη φυσικού αερίου έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η Goldman Sachs βλέπει την κατανάλωση να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Οι ανησυχίες αυξήθηκαν περαιτέρω μετά την δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ότι δεν σχεδιάζει «προς το παρόν» να αξιοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

    Ο ΟΠΕΚ διέψευσε τις προσδοκίες

    Η απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του την περασμένη εβδομάδα να τηρήσουν ένα σχέδιο διάθεσης μόλις 400.000 βαρελιών ημερησίως στην αγορά τον Νοέμβριο, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές, καθώς διέψευσε τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών για άντληση μεγαλύτερης ποσότητας.

    «Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε μεγαλύτερη από την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής είναι πιθανό να πιέσει την αγορά το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Daniel Hynes, επικεφαλής ανάλυσης βασικών προϊόντων στην Australia & New Zealand Banking Group. Η «αγορά παραμένει ίδια στην προσφορά, την ώρα που η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται », είπε.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του West Texas Intermediate αυξάνονταν νωρίτερα κατά 2,13%, στα 81,48 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά από την άνοδο κατά 1,3% που σημείωσαν την Παρασκευή.

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του Brent αυξήθηκαν κατά 2,1%, στα 84,15 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης να μειώσουν την πίεση που προκαλεί η ζήτηση στο αργό. Η Goldman μείωσε τις προβλέψεις της για τις ΗΠΑ φέτος και το επόμενο έτος, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.

    Η τράπεζα ανέφερε σε σημείωμά της ότι τώρα βλέπει ανάπτυξη 4% το 2022, χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 4,4%. Η ενεργειακή κρίση στην Κίνα και την Ινδία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιβράδυνση στην Ασία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ