• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μετά τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

    • Bloomberg


    Βουτιά σημειώνουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών την Παρασκευή, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού.

    Το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες για να καταπολεμήσουν τη νέα μετάλλαξη, που προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να δράσουν γρήγορα για να περιορίσουν τους κινδύνους από τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

    Η μετοχή της IAG, μητρικής της British Airways κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 21%, ενώ η Deutsche Lufthansa υποχωρούσε κατά 14%.

    Η Ryanair Holdings, η Air France-KLM και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πτώσεις παρόμοιου μεγέθους.

    Οι περιορισμοί στα σύνορα σηματοδοτούν ένα ακόμη πλήγμα στην αεροπορική βιομηχανία, της οποίας η ανάκαμψη ανακόπηκε αυτό τον μήνα από ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού που προκάλεσε νέα lockdown στην Ευρώπη.

    Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών στον Bloomberg EMEA Airlines Index υποχώρησαν κατά 18% τον Νοέμβριο, καθώς η Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζουν τις μετακινήσεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί αρνητικά κατά τη διάρκεια των διακοπών του τέλους του έτους.

    «Αυτό είναι το χειρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσε να σκεφτεί η αεροπορική βιομηχανία», δήλωσε ο Nick Cunningham, αναλυτής στην Agency Partners στο Λονδίνο.

    Ανάκαμψη μετ’ εμποδίων

    Οι αεροπορικές εταιρείες, μια από τις βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, ανακάμπτουν σταδιακά από τον Ιούνιο, με έμφαση στις μικρότερες περιφερειακές πτήσεις, καθώς οι χώρες άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς στα σύνορα.

    Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ξεκίνησαν και πάλι όταν οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους σε Ευρωπαίους επισκέπτες και άλλους αυτόν τον μήνα.

    Οι αερομεταφορείς είχαν επίσης αρχίσει να προγραμματίζουν και πάλι πτήσεις σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, ένας δημοφιλής προορισμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω του θερμού κλίματος της περιοχής. Η British Airways επρόκειτο να ξεκινήσει ξανά τις καθημερινές πτήσεις προς το Γιοχάνεσμπουργκ έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ενίσχυσε τις πτήσεις προς το Κέιπ Τάουν.

    Οι γειτονικές χώρες Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Ναμίμπια και Ζιμπάμπουε συμπεριλήφθηκαν επίσης στη λεγόμενη κόκκινη λίστα, με διήμερη απαγόρευση πτήσεων από το μεσημέρι της Παρασκευής. Μετά την Κυριακή, οι ταξιδιώτες που φτάνουν εισέρχονται σε καραντίνα 10 ημερών στο ξενοδοχείο.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ 500 και 700 ατόμων φτάνουν καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Νότιας Αφρικής με πτήσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες λόγω εποχιακών ταξιδιών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εκπομπές άνθρακα: Αεροπορικές εταιρίες ετοιμάζονται για μείωση εσόδων από την business class



    ΣΧΟΛΙΑ