• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του ευρώ υποχωρεί η στερλίνα

    • Bloomberg
    Στερλίνα


    Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017 υποχώρησε η στερλίνα, καθώς η αγορά ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της αποχώρησης.

    Η στερλίνα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών έναντι του δολαρίου και κατέγραψε χαμηλό εξαμήνου έναντι του ευρώ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται να επανέρχονται σε πιο εχθρικό κλίμα.

    Και οι δύο υποψήφιοι ηγέτες, Boris Johnson και Jeremy Hunt, δήλωσαν ότι το λεγόμενο backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και που θεωρείται απαραίτητο από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να αποσυρθεί.

     

    The pound is selling off on no-deal concerns

    Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα στις αρχές του έτους, η λίρα κινδυνεύει να καταγράψει τη χειρότερη απόδοση στην ομάδα των 10, ενώ ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακηρυχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, την 31η Οκτωβρίου, να πλησιάζει.

    “Η αδυναμία της λίρας οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί αντιτίθενται στο backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, εξέλιξη που μειώνει δραματικά την πιθανότητα για ένα Brexit με συμφωνία”, επισημαίνει ο  Thu Lan Nguyen, υπεύθυνος συναλλαγματικών ισοτιμιών της  Commerzbank AG.

    Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στα 1,2428 δολάρια στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα η πτώση του από τις αρχές του μήνα να ανέλθει στο 2,2%. Επίσης, υποχώρησε κατά 0,5% στις 90,38 πένες ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, ενώ έχασε έδαφος και έναντι του ελβετικού φράγκου και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017.

    Οι αγορές θεωρούν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια το 2019 λόγω του ρίσκου να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μεταβατική συμφωνία. Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου υπεραπέδωσαν σε σχέση με τα γερμανικά,  ενώ οι αποδόσεις των επιτοκίων αναφοράς μειώθηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 0,79%.

     Οι υποψήφιοι Johnson και Hunt φάνηκαν να σκληραίνουν τη ρητορική τους  σχετικά με το ιρλανδικό backstop, σε ένα debate τη Δευτέρα το βράδυ. Και οι δύο δήλωναν από καιρό ότι θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το θέμα, αλλά χθες το βράδυ, περιόρισαν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για συμβιβασμό.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ