• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    JPMorgan και Jefferies βλέπουν περιορισμένα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές παγκοσμίως

    • Bloomberg
    Wall Street


    Οι μετοχές πιθανόν να μην έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανόδου όπως φαίνεται να πιστεύουν οι επενδυτές με βάση τις κινήσεις τους, εκτιμά η JPMorgan Chase & Co. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Jefferies, η οποία προτείνει στους επενδυτές να πάρουν μία “ανάσα”.

    Οι μετοχές παγκοσμίως θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 8%, εάν οι αποτιμήσεις των ομολόγων παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και οι επενδυτές γίνουν πιο αισιόδοξοι από το Σεπτέμβριο, επισήμαναν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα τους στις 12 Ιουλίου. Αυτό είναι πιθανόν να συμβεί ακόμα και αν η Fed  μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από όσο αναμένουν οι αγορές, όπως συνέβη το 1995 και το 1998, ανέφεραν.

    Η έκθεση των επενδυτών σε μετοχές κυμαίνεται στο 43,6% και είναι υψηλότερη από τον μέσο όρι του 40% που ήταν μετά την κατάρρευση της Lehman.

    “Οι επενδυτές παγκοσμίως μάλλον υπερκτιμούν τις μετοχές, κυρίως σε σύγκριση με την περίοδο μετά την κατάρρευση της Lehman”, επισημαίνουν οι αναλυτές.

     

    Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε μετοχές έχουν καταγράψει ισχυρά κέρδη μέχρι στιγμής το 2019, με το δείκτη S&P 500 να αυξάνεται κατά 20% και τον MSCI All-Country World να σημειώνει άνοδο 16%, καθώς η Fed πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις επιτοκίων. Επίσης, οι χειρότεροι φόβοι των επενδυτών σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί και η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να δείχνει κάποια δύναμη. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκε κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης, στο 2,12% φέτος.

    Δεδομένου ότι μία μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης έχει ήδη αποτιμηθεί, όταν πραγματοποιηθεί “δεν θα επιφέρει τίποτα εκτός από την προσωρινή κάλυψη των προσδοκιών της αγοράς”, δήλωσε ο Darby. «Τα ασθενέστερα τμήματα της αμερικανικής οικονομίας – οι πάγιες επενδύσεις και η μεταποίηση – επηρεάζονται από τις εμπορικές εντάσεις».

    Η Jefferies υποστηρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος, όπου οι αγορές οδηγούν τους κεντρικούς τραπεζίτες και όχι το αντίστροφο.

    “Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να κάνουνμε μία “παύση” στο υψηλού ρίσκου ράλι”, γράφει ο Darby.

     



    ΣΧΟΛΙΑ