• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σαρώνει η ανεργία στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στις θέσεις εργασίας άρχισε να γίνεται εμφανές στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα για την προστασία των εργαζομένων δύσκολα θα μπορέσουν να σταματήσουν την αύξηση της ανεργίας.

    Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία έλαβαν αιτήσεις ρεκόρ για κρατική μισθολογική στήριξη, η οποία είναι γνωστή στις χώρες αυτές ως “Kurzarbeit”. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας της Αυστρίας εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο από αυτό που βρέθηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η ανεργία στον τομέα της φιλοξενίας σημείωσε άνοδο 167% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η πανδημία ανάγκασε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να κλείσουν τις πόρτες τους και η συνηθισμένη περίοδος χειμερινών διακοπών για σκι στις συγκεκριμένες χώρες ήταν περιορισμένη. Στον κατασκευαστικό κλάδο σημείωσε αύξηση 104%.

    Austria's unemployment rate rose strongly in March

     

    Το υπουργείο εργασίας επισήμανε ότι το άλμα σημειώθηκε στα μέσα του μήνα Μαρτίου, αμέσως μόλις η Αυστρία υιοθέτησε τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή.

    Σύμφωνα με το Kurzarbeit, η κυβέρνηση αντισταθμίζει εν μέρει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα όταν οι εταιρείες αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά ή να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους.

    Στη Γερμανία, σχεδόν μισό εκατομμύριο εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις τον Μάρτιο, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι σχεδόν το 1/5 του εργατικού δυναμικού έχει υποστεί μείωση των ωρών εργασίας.

    Economic Crisis

     

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Volkswagen AG και η  Daimler AG, οι οποίες αποτελούν την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας και οι οποίες ήδη αγωνίζονται για τη μετάβαση τους στα ηλεκτρικά οχήματα, ήταν από τις πρώτες που υπέβαλαν αιτήσεις.

    Η ανεργία στην πραγματικότητα ήταν σταθερή τον Μάρτιο, αλλά αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν έχουν συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία του μήνα για να βγάλουν το μέσο όρο. Στη συνέχεια η κυβέρνηση έκλεισε και άλλα τμήματα της οικονομίας και οι σύμβουλοι της αυτή την εβδομάδα προέβλεψαν την πιο μεγάλη ύφεση από την οικονομική κρίση του 2009.

    German Malaise

    Στην Ελβετία, όπου η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, οι αντίστοιχες αιτήσεις καλύπτουν μέχρι τώρα το 20% των μισθωτών της χώρας. Τα στοιχεία ανεργίας του Μαρτίου θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ