• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρεκόρ προσφορών 233 δισ. ευρώ για τα πρώτα ευρωομόλογα

    • Bloomberg


    Προσφορές άνω των 233 δισ. ευρώ (275 δισ. δολαρίων) συγκέντρωσε η πρώτη διάθεση των “κοινωνικών” ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ρεκόρ στη ζώνη του ευρώ.

    Η ΕΕ επεδίωκε να συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τη διάθεση του δεκαετούς ομολόγου μέσω τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Οι προσφορές για το συγκεκριμένο ξεπέρασαν τα 145 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερη ευκολία. Επίσης διατίθενται 20ετή ομόλογα με στόχο τη συγκέντρωση 7 δισ. ευρώ.

    Η διάθεσή τους σηματοδοτεί την άφιξη ενός νέου, σημαντικού ασφαλούς επενδυτικού προϊόντος, με αξιολόγηση «ΑΑΑ», ενώ αποτελεί και το πρώτο κοινό ομόλογο της ΕΕ από τότε που το μπλοκ κατέληξε στη συμφωνία ορόσημο για την ανάκαμψη από την πανδημία, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας.

    Τα “κοινωνικά” ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων που βοηθούν την κοινωνία, όπως η βελτίωση της κοινωνικής πρόνοιας ή η εξυπηρέτηση πληθυσμών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Αποτελούν την «τέλεια οικονομική απάντηση» στο σοκ που βίωσαν τα συστήματα πρόνοιας από την πανδημία, σύμφωνα με έκθεση της Maia Godemer, αναλύτριας για την πράσινη και βιώσιμη χρηματοδότηση στο BNEF.

    Δεδομένου του μεγέθους της πώλησης, το μπλοκ καλύπτει σχεδόν το 1/5 της επίτευξης του στόχου του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα προσωρινό μέτρο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Η Ιταλία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος, λαμβάνοντας περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι η έκδοση θα μπορούσε να βοηθήσει στην άνοδο του ευρώ. Το κοινό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε πάνω από τα 1,18 δολάρια/ευρώ.

    Η ζήτηση για τα ομόλογα της περιοχής έχει φτάσει στα υψηλά όλων των εποχών φέτος, με την Ιταλία να καταγράφει το προηγούμενο ρεκόρ, συγκεντρώνοντας 107 δισεκατομμύρια ευρώ προσφορών για μια δεκαετή έκδοση, τον Ιούνιο.

    Η Barclays, η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Nomura και η UniCredit, έχουν ορισθεί ως ανάδοχοι της δημοπρασίας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ