• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ράλι στις τιμές των βασικών μετάλλων – O χαλκός πάνω από τα 9.000 δολάρια

    • Bloomberg


    Υψηλότερα κινούνται κατά την έναρξη της εβδομάδας τα βασικά μέταλλα, με την τιμή του χαλκού να εκτινάσσεται πάνω από τα 9.000 δολάρια ανά τόνο.

    Η άνοδος αποδίδεται στις εκτιμήσεις ότι η αυξημένη ζήτηση που θα επικρατήσει κατά την περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία θα προκαλέσει ιστορικό έλλειμμα. Αντίστοιχα, το νικέλιο έφτασε στα 20.000 δολάρια ανά τόνο.

    Ο χαλκός σημείωσε άνοδο άνω του 3% τη Δευτέρα και παρουσιάζει μία πρωτοφανή εικόνα καθώς, βαδίζει, τον Φεβρουάριο, για τον ενδέκατο μήνα ανόδου. Τα μέταλλα ενισχύονται με μοχλό τις προσδοκίες ότι η ζήτηση μετά την κρίση θα ξεπεράσει τη βραχυπρόθεσμη προσφορά.

    Αυτό μπορεί από τη μία να ενισχύσει την κερδοσκοπία πυροδοτώντας ένα νέο σούπερ ανοδικό κύκλο στα εμπορεύματα και από την άλλη να προκαλέσει ανησυχία για την αύξηση των πιέσεων στις τιμές καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

    Copper prices surge above $9,000 a ton in London for first time since 2011

    Η τιμή του μετάλλου ανακάμπτει από τις αρχές του μήνα που δέχθηκε πιέσεις, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα τόνωσης, αλλά και λόγω της ανησυχίας για την εξασθένισης της ζήτησης στην Κίνα.

    Ωστόσο, στη συνέχεια αυξήθηκε κατά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, καθώς η παραγωγή στα εργοστάσια ήταν μεγαλύτερη από τις συνηθισμένη. Επίσης, στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν και οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού.

    Ο κίνδυνος ταχύτερου πληθωρισμού προκάλεσε selloff των ομολόγων παγκοσμίως, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους, τη Δευτέρα. σε περίπου ένα χρόνο τη Δευτέρα.

    Η άποψη της Goldman Sachs

    Η Goldman Sachs επαναδιατύπωσε την άποψη της για άνοδο του χαλκού την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η επιστροφή της Κίνας από το διάλειμμα μιας εβδομάδας είχε δημιουργήσει έναν ακόμη λόγο για αύξηση στις τιμές. Η αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει φέτος το μεγαλύτερο έλλειμμα εδώ και μια δεκαετία, καθώς ο κίνδυνος να υπάρξει ανεπάρκεια του μετάλλου τους επόμενους μήνες είναι υψηλός, σύμφωνα με την τράπεζα.

    Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για την επικείμενη “στενότητα” στο Χρηματιστήριο Μετάλλων στο Λονδίνο, καθώς τα spot συμβόλαια διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

    Τα συμβόλαια τριών μηνών του χαλκού διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 9,141,50 δολάρια ανά τόνο, ενώ έφτασαν μέχρι τα 9,187 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

    Άνοδο σημείωσαν και τα άλλα μέταλλα, με το νικέλιο να εκτινάσσεται στα 20.010 δολάρια ανά τόνο και τον κασσίτερο να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

    JPMorgan: Ο έντονα ανοδικός κύκλος στα εμπορεύματα ξεκίνησε και θα έχει μεγάλη διάρκεια

    Χρυσός: Η άνοδος και η απρόσμενη πτώση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή

    Goldman Sachs για εμπορεύματα: Γιατί η αγορά θα είναι «bull» το 2021 – Βλέπει ανάκαμψη σε σχήμα V

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ