• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πρόστιμο 9 εκατ. δολαρίων ή 10 χρόνια φυλακή για πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs

    • Bloomberg


    Ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Group Inc. που καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος καλείται να πληρώσει 7,3 εκατ. λίρες (9 εκατ. δολάρια) μέσα σε τρεις μήνες διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 10 ετών.

    Δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε εντολή κατάσχεσης κατά του Ellias Nimoh Preko, 60 ετών, για το ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό του James Ibori, πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Delta της Νιγηρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

    “Οι επαγγελματίες, όπως ο Ellias Nimoh Preko, που χρησιμοποιούν τη νόμιμη θέση τους στο χρηματοπιστωτικό κλάδο για να αποκρύψουν τα παράνομα κεφάλαια των εγκληματιών και των διεφθαρμένων μελών της ελίτ, αποτελούν τη βάση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που νομιμοποιούνται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο”, σύμφωνα με τον Kim Kitney, επικεφαλής των οικονομικών ερευνών για την NCA.

    Ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον Preko μέχρι πέρυσι δήλωσε ότι δεν τον εκπροσωπεί πλέον και δεν μπόρεσε να δώσει στοιχεία του πρώην πελάτη του.

    Ο Preko, υπήκοος της Γκάνας που ασχολείται με πελάτες της Δυτικής Αφρικής για την Goldman Sachs, εγκατέλειψε την επενδυτική τράπεζα το 2001, όταν αρνήθηκε να εξυπηρετήσει τον Ibori, ο οποίος ήταν τότε κυβερνήτης της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας, “λόγω υποψιών και κινδύνου”, ανέφερε η NCA. Ο Preko άρχισε να συνεργάζεται με τον Ibori προσωπικά, δημιουργώντας  μια σειρά εταιρικών οχημάτων, μέσω των οποίων ο Ibori έλαβε 3,9 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που είχαν κλαπεί από την πολιτεία της Delta.

    Το 2012, ο Ibori, ο οποίος βρισκόνταν στην εξουσία από το 1999 έως το 2007, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Λονδίνου για κατηγορίες απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούσαν ποσά τουλάχιστον 50 εκατ. λιρών. Εξέτισε τη μισή από την ποινή των 13 ετών που του επιβλήθηκε.

    Το 2013, ο Preko καταδικάστηκε για δύο αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αργότερα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 1/2 ετών. Η σύζυγος, η ερωμένη, η αδελφή και ο δικηγόρος του Ibori καταδικάστηκαν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή τους στις ενέργειες διαφθοράς του πολιτικού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ