• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πού επενδύουν οι πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη

    • Bloomberg


    Ο Rick Stone, πρώην συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Cadwalader, Wickersham & Taft, εκτιμά ότι έρχονται δύσκολες εποχές για τους φορείς διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια τους.

    Επικεφαλής ενός τέτοιου φορέα, ο Stone εκφράζει αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τις πραγματικές αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά ομολόγων κατά την επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει ότι τα χρηματιστήρια θα έχουν σημαντικές απώλειες και στη συνέχεια θα κινηθούν σταθεροποιητικά και ότι πολλά επιχειρηματικά και ιδιωτικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να αναζητούν τις λιγοστές ευκαιρίες που υπάρχουν.

    “Είναι δύσκολοι καιροί για τους φορείς διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας που θέλουν να επενδύσουν χρήματα”, υποστήριξε ο Stone, 60 ετών, του οποίου οι περιουσία προήλθε από τις δικηγορικές αμοιβές.

    Ο Stone έχει εμπειρία, καθώς  διοργανώνει τις διμηνιαίες συναντήσεις του Palm Beach Investment Research Group, ενός δικτύου 35 οικογενειακών γραφείων στο Palm Beach της Φλόριντα. “Οι τομείς στους οποίους μπορείς να επενδύσεις είναι λιγότεροι και υπάρχουν πολλά χρήματα που αναζητούν αυτούς τους χώρους”, ανέφερε.

    Η άποψη του για τις αγορές συμπίπτει με αυτή πολλών από τα  360 παγκοσμίως οικογενειακά γραφεία που αποτέλεσαν μέρος της έρευνας UBS Global Family Office Report του 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Campden Research και κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Η πλειοψηφία αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση μέχρι το 2020. Περίπου το 42% των οικογενειακών γραφείων σε όλο τον κόσμο αντλούν ρευστά διαθέσιμα.

    Περισσότερη προσοχή

    “Υπάρχει περισσότερη ανησυχία και φόβος για τις αγορές μετοχών μεταξύ των επενδυτών”, δήλωσε ο Timothy O’Hara, πρόεδρος του Rockefeller Global Family Office. “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι να σκέφτονται τις ιδιωτικές τοποθετήσεις, τις εναλλακτικές επενδύσεις ή τα μετρητά”.

    Ο Jeffrey Gundlach, επικεφαλής επενδύσεων της DoubleLine Capital, δήλωσε ότι αυτόν το μήνα πιστεύει ότι οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 είναι 75%, ενώ οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg τον Αύγουστο έδιναν 35% πιθανότητα στους επόμενους 12 μήνες. Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία το 2019 στα χαμηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

    Οι φορείς διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη δύναμη των αγορών παγκοσμίως. Η Campden εκτιμά ότι οι εταιρείες αυτές διαχειρίζονται περίπου 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι φορείς που περιλαμβάνονται στην έρευνα της UBS είχαν κατά μέσο όρο υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 917 εκατ. δολαρίων.

    Τα αποτελέσματα των επενδύσεων ήταν μικτά για όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Οι μέσες αποδόσεις των οικογενειακών γραφείων για τους 12 μήνες πριν από τη πραγματοποίηση της έρευνας ήταν 5,4%, σύμφωνα με την UBS. Οι μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές αποτέλεσαν μια μεγάλη απογοήτευση, καταγράφοντας μέση απόδοση 2,1%. Τα υψηλότερα κέρδη κατά μέσο όρο – 6,2% – αφορούσαν οικογενειακά γραφεία στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και στις αναδυόμενες αγορές, και ακολούθησαν με μέσες αποδόσεις 5,9% στη Βόρεια Αμερική και 4,3% στην Ευρώπη.

    Οι καλύτερες αποδόσεις

    Στις ιδιωτικές τοποθετήσεις εντοπίστηκαν οι καλύτερες αποδόσεις, με μέσο όρο 16% για τις άμεσες επενδύσεις και 11% για τις επενδύσεις μέσω funds. Καλές ήταν οι αποδόσεις και στην αγορά ακινήτων, που διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,4% και αποτελεί πλέον το 17% των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου των οικογενειακών γραφείων.

    Το επόμενο έτος, το 46% των οικογενειών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τοποθετήσουν περισσότερα χρήματα σε άμεσες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, με το 42% να επενδύει περισσότερο σε ιδιωτικά κεφάλαια και το 34% να εστιάζει περισσότερο σε ακίνητα, σύμφωνα με την έρευνα.

    Τα οικογενειακά γραφεία επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στον προγραμματισμό διαδοχής. Φέτος, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν σχέδιο διαδοχής, από 43% πέρυσι.



    ΣΧΟΛΙΑ