• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η στερλίνα μπορεί να εξελιχθεί στον μεγάλο κερδισμένο της κρίσης της πανδημίας

    • Bloomberg


    Η πανδημία έχει μονοπωλήσει την ειδησεογραφία και έχει εκτοπίσει από τα πρωτοσέλιδα το θέμα του Brexit, και για τους traders της στερλίνας αυτή μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία.

    Το βρετανικό νόμισμα θα ενισχυθεί στις 80 πένες ανά ευρώ -επίπεδο που έχει να βρεθεί από την ψηφοφορία του 2016 για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και ίσως και υψηλότερα, σύμφωνα με την Standard Bank. Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα και η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας φέτος μπορεί είτε να μετατεθεί χρονικά, εξέλιξη που ενέχει ρίσκο για το νόμισμα, είτε να φέρει πιο ευνοϊκούς όρους για το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η τράπεζα.

    Pound could hit the highest level versus the euro since the Brexit vote

    Ταυτόχρονα, η κρίση αποτυπώνει τις δυσκολίες της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση, ένα πρόβλημα που επηρεάζει δυσανάλογα τις διαφορετικές χώρες εντός του μπλοκ. Τα μέτρα οικονομικής βοήθειας δεν επαρκούν ώστε να αξίζει κάποιος να “στοιχηματίσει” στο ευρώ, σύμφωνα με την Societe Generale SA.

    “Το στίγμα της σύνδεσης με την ΕΕ – και ειδικότερα με τη ζώνη του ευρώ –  θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας”, έγραψε σε σημείωμα ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της Standard Bank, Steven Barrow. «Έχουμε εδώ και πολύ καιρό προβλέψει ότι η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας θα επιστρέψει στο 0,80 το επόμενο έτος  (άνοδος της στερλίνας σχεδόν 10%), αλλά τώρα αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η εκτίμηση μπορεί να είναι λίγο συντηρητική.»

    Αυτό θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή της πορείας ενός νομίσματος που επλήγη από ένα ισχυρό sell-off  μετά από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και από τις εκ νέου πιέσεις που δέχθηκε όταν η εξάπλωση του ιού οδήγησε στο lockdown του Λονδίνου, του μεγαλύτερου κέντρου συναλλάγματος παγκοσμίως.

    Σε σχέση με το δολάριο, η στερλίνα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 ετών τον περασμένο μήνα, καθώς οι traders στράφηκαν στην ασφάλεια τους αμερικανικού νομίσματος.

    Η στερλίνα κάλυψε μέρος από το χαμένο έδαφος κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο είναι ακόμη περίπου 3% χαμηλότερα σε σχέση με το ενιαίο νόμισμα για φέτος, στις 87 πένες περίπου ανά ευρώ.

    Οι προοπτικές του ευρώ έχουν επίσης επιδεινωθεί, καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το είδος της έκτακτης βοήθειας που θα έπρεπε να δώσει στις οικονομίες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Ενώ η Ιταλία και η Γαλλία θέλουν κάποιου είδους κοινή έκδοση ομολόγων, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες διστάζουν να συμφωνήσουν, αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέχει στήριξη.

    «Η σωσίβια λέμβος της οικονομίας εξακολουθεί να μην είναι αρκετά μεγάλη», έγραψε ο Kit Juckes, υπεύθυνος στρατηγικής στη Societe Generale, αναφερόμενος στη συμφωνία των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ (592 δισεκατομμύρια δολάρια) που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει την περιοχή. «Θα προτιμούσα τη long τοποθέτηση στην ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου”.



    ΣΧΟΛΙΑ