• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς οι κυρώσεις του Τραμπ σε Ιράν και Βενεζουέλα έκαναν πλουσιότερους τους Ρώσους εξαγωγείς πετρελαίου

    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Οι κυρώσεις του Αμερικανου προέδρου Donald Trump εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν αυξήσει ακούσια τη ζήτηση για ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενισχύοντας τα έσοδα για τους εξαγωγείς της χώρας.

    Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου εισέπραξαν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 905 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Νοέμβριο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Ο υπολογισμός βασίζεται στη διαφορά μεταξύ του επιπέδου του πετρελαίου Ural και του δείκτη αναφοράς Brent για την περίοδο, σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο.

    Οι κυρώσεις ενίσχυσαν μια άνοδο της ζήτησης για ρωσικό αργό πετρέλαιο μετά από τις περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του. Ως αποτέλεσμα, το μείγμα ακατέργαστου Ural της Ρωσίας άρχισε να διακινείται τακτικά με premium συγκριτικά με το Brent.

    «Υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικού βαρύτερου αργού πετρελαίου αυτήν τη στιγμή, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, αλλά και λόγω της τρέχουσας συμφωνίας περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ+», δήλωσε σε email η Konstantsa Rangelova, αναλύτρια της JBC Energy. «Το Ural στη Μεσόγειο είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών».

    Οι υπολογισμοί του Bloomberg βασίζονται σε δεδομένα τερματικών σταθμών, σε προγράμματα φόρτωσης πετρελαίου για ρωσικούς λιμένες και σε πληροφορίες από έναν έμπορο που παρακολουθεί τις εκτιμήσεις πετρελαίου της S & P Global Platts. Η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει καμία από τις συνολικές επιπτώσεις στις τιμές του Brent από τις πολιτικές του Trump ή τη συμφωνία του ΟΠΕΚ +, αλλά μόνο τη μεταβολή των σχετικών τιμών.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας στα τέλη Ιανουαρίου και ήραν τις εξαιρέσεις για τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου από τον Μάιο. Το μέτρο δημιούργησε μια έλλειψη του βαρέος, ξινού είδους ακατέργαστου πετρελαίου που εξάγουν οι δύο χώρες, μια ποικιλία παρόμοια με εκείνη που παράγεται στη Ρωσία. Αν και αυτό το πετρέλαιο θεωρείται ότι είναι κατώτερης ποιότητας, ορισμένα διυλιστήρια είναι κατασκευασμένα ώστε να το επεξεργάζονται και η μετάβαση σε άλλες ποιότητες είναι δαπανηρή.

    Σπάνια άνοδος

    Το Ural παραδοσιακά διακινείται σε χαμηλότερη τιμή από το Brent. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα βαρέλι του ρωσικού αργού ήταν κατά μέσο όρο 1 δολάριο φθηνότερο από το σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο και 1,63 δολάρια φθηνότερο από ό,τι στη Βορειοδυτική Ευρώπη, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της S & P Global Platts σε ένα σχόλιο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επικαλούμενος τα στοιχεία της εταιρείας.

    Η διαφορά συρρικνώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αφού ο Trump περιόρισε τις διεθνείς αγορές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg και πληροφορίες από τον διακινητή. Από τις αρχές του 2019, η μειωμένη τιμή του Ural έναντι του Brent στη Βορειοδυτική Ευρώπη μετατράπηκε τακτικά σε αυξημένη τιμή ύψους περίπου 0,86 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην περιοχή της Μεσογείου, έναν παραδοσιακό χώρο του ιρανικού πετρελαίου, η διαφορά αυξήθηκε κατά καιρούς σε πάνω από 1 δολάριο ανά βαρέλι.

    Η διαφορά μπορεί να συρρικνωθεί σύντομα, καθώς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και η έναρξη της φθινοπωρινής συντήρησης στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια περιορίζουν τη ζήτηση για Ural, δήλωσε η Rangelova.



    ΣΧΟΛΙΑ