• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς ένα παιχνίδι θα σας αποφέρει περισσότερα κέρδη από 10 ταινίες James Bond

    • Bloomberg

    Sam και Dan Houser


    Mετά από μία συμφωνία ανταμοιβής μοναδική στα χρονικά της βιομηχανίας των video games, οι Sam και Dan Houser, τα δύο αδέλφια που δημιούργησαν το πασίγνωστο παιχνίδι Grand Theft Auto, θα λάβουν για το 2018 το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 538 εκατ. δολ. Πρόκειται για τα δικαιώματα που τους αναλογούν από τις πωλήσεις των βιντεοπαιχνιδιών που έχουν κατασκευάσει. Και αυτό χάρη στο τελευταίο τους παιχνίδι, Red Dead Redemption II, που κυκλοφόρησε σήμερα.

    Οι δύο Βρετανοί και λίγοι ακόμη συνεργάτες τους μοιράζονται τα μισά κέρδη της εταιρίας Rockstar Games Inc., θυγατρικής της Take-Two Interactive Software Inc., που κατασκευάζει τα δύο αυτά video games. Πέρυσι, η Take-Two μόιρασε δικαιώματα αξίας 383 εκατ. δολ. ενώ πάνω από 2.000 υπάλληλοι της Rockstar έλαβαν bonus.

    Η Take-Two επισημαίνει ότι εφαρμόζει πρόγραμμα ανταμοιβής για τους υπαλλήλους που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των τόσο επιτυχημένων λογισμικών.

    Η εκτόξευση των αδελφών Houser δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχει αναπτυχθεί η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, η οποία αναμένεται φέτος να αποφέρει συνολικά 138 δισ. δολ. Το Red Dead II αναμένεται να πουλήσει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια τεμάχια μέχρι το τέλος του 2018, με την τιμή λιανικής του να ξεκινά από τα 60 δολ. για το βασικό πακέτο.

    Το παχνίδι Grand Theft Auto V, η τελευταία έκδοση, έχει πουλήσει σχεδόν 100 εκατ. κόπιες επιφέροντας έσοδα ύψους 6 δισ. δολ. Το ποσό αυτό ξεπερνά τα έσοδα των τελευταίων 10 ταινιών James Bond στο σύνολο τους. Ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα παιχνίδια στα οποία οι ήρωες ήταν κακοί και μπορούσαν να δολοφονούν και να ληστεύουν.

    Οι Sam Και Dan, ηλικίας 46 και 44 αντίστοιχα, μεγάλωσαν αγαπώντας τις ταινίες και την pop κουλτούρα. Ο πατέρας τους Walter Houser, ήταν ιδιοκτήτης του Ronnie Scott’s, ενός πασίγνωστου jazz club στο Λονδίνο. Η μητέρα τους, Geraldine Moffat, ήταν ηθοποιός που είχε εμφανιστεί με τον Michael Caine το 1971 στη δραματική ταινία “Get Carter.” Μερικοί παίκτες υποστηρίζουν ότι στο Grand Theft Auto υπάρχουν στοιχεία που θυμίζουν το ύφος και το ήθος της ταινίας.

    Ο Sam Houser είναι οπαδός της αμερικανικής ραπ μουστικής και της λιμνοθάλασσας της Νέας Υόρκης, επιρρόες που φαίνονται στο Grand Theft Auto. Ο Dan, ο οποίος σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι υπεύθυνος για τις ιστορίες και την πλοκή.

    Τα δύο αδέλφια που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Take-Two το 1998, είναι γνωστοί εργασιομανείς και ιδιαίτερα σκληροί με τους υπαλλήλους τους. Το 2006, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μηνύσεις για απλήρωτες υπερωρίες, ωστόσο το θέμα τακτοποιήθηκε. Το 2010, με μια επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα Gamasutra, υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται για τη δημιουργία του Red Dead οδηγούνται στην κατάθλιψη και εμφανίζουν ασθένειες λόγω των παρατεταμένων ωρών εργασίας, της ακύρωσης των διακοπών τους και των μέτριων μισθολογικών αυξήσεων.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Take-Two, Strauss Zelnick, δίνει στους Housers τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την εταιρία τους, υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον των μετόχων να αφήνει το μαρκετινγκ και της αποφάσεις στην ομάδα της θυγατρικής Rockstar.

    Οι αδελφοί, που είναι υπήκοοι των ΗΠΑ, είναι πολύ απασχολημένοι με τις εξαργυρώσεις των επιταγών που λαμβάνουν. Το 2012, η New York Observer έγραψε ότι ο Dan Houser δαπάνησε 12,5 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το πρώην αρχοντικό του Truman Capote στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Επίσης, διατηρούν σπίτια στο Long Island και στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δημόσια αρχεία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ