• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η BMW «έφαγε τη σκόνη» της Volkswagen!

    • Bloomberg
    Volkswagen


    Η ανάκαμψη της Volkswagen AG από το σκάνδαλο των εκπομπών ντίζελ και η αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη της βοήθησαν τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας να εκτοξευτεί, αφήνοντας πίσω της τους Γερμανούς ανταγωνιστές της.

    Οι προνομιούχες μετοχές της Volkswagen ενισχύθηκαν κατά 23% αυτό το τρίμηνο -σύμφωνα με τις τιμές της περασμένης Παρασκευής- σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, την ώρα που η Daimler ενισχύθηκε κατά 5,3% ενώ ο τίτλος της BMW AG κατέγραψε οριακή μεταβολή. Η Porsche Automobil Holding SE, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των κοινών μετοχών της VW, σημείωσε ακόμη καλύτερη επίδοση, με κέρδη 31%.

    Οι επενδυτές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην εταιρεία, μετά την πρόοδο που σημείωσε η  VW για την επίλυση των αξιώσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, λόγω της μη εφαρμογής των κανόνων ρύπανσης των πετρελαιοκινητήρων. Η εταιρεία έχει κάνει προβλέψεις περίπου 30 δισ. δολ. για την κάλυψη του κόστους των κυρώσεων, των νομικών αξιώσεων αλλά και των μετασκευών των οχημάτων, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2015. Την 1η Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την αύξηση των προβλέψεων της διοίκησης της εταιρείας για τα κέρδη του 2017, οι μετοχές της βρέθηκαν και πάλι πάνω από τα πρό του σκανδάλου επίπεδα, για πρώτη φορά. Μάλιστα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αναμένουν πολλά ακόμη από την εταιρεία το 2018.

    Η VW έχει νέα διοίκηση, ένα βιώσιμο σχέδιο και τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανάκαμψης από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως, επισημαίνει ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής της Evercore ISI. Και συμπληρώνει, ότι οι μετοχές της ενδέχεται να φτάσουν τα 300 ευρώ.

    “Η εταιρεία έχει πλέον αποτελεσματική διαχείριση και είναι επικεντρωμένη” αναφέρει ο Ellinghorst σε συνέντευξή του.

    Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Exane, Stuart Pearson, έγραψε σε report στις 12 Δεκεμβρίου ότι μια σειρά νέων οχημάτων επαγγελματικής χρήσης αναμένεται να δώσει ώθηση στα κέρδη της επιχείρησης και αυτή, με τη σειρά της, θα ανταμείψει του επενδυτές με σημαντική αύξηση του μερίσματος το επόμενο τρίμηνο.

    Οι επενδυτές θα έχουν πολλούς λόγους “να γιορτάσουν από τη Volkswagen το 2018”, έγραψε.

    Η VW διαπραγματεύεται με discount 36% έναντι του δείκτη Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο πενταετίας 28%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Οι μετοχές διαπραγματεύονται περίπου 51% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψαν το 2015.

    Για να είμαστε αντικειμενικοί, η VW έχει ακόμη πολύ δρόμο για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Κατά την τελευταία πενταετία, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, η εταιρεία κατέγραψε απόδοση 7,7% έναντι απόδοσης 116% της Daimler και 42% της BMW.

    Δεν πιστεύουν όλοι ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να αγοράζουν μετοχές της Volkswagen AG. Ο αναλυτής της AlphaValue, Hans-Peter Wodniok, δήλωσε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στις 15 Δεκεμβρίου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “πάρα πολλές αβεβαιότητες” στην αυτοκινητοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενα “τεράστια” πρόσθετα πρόστιμα στην Ευρώπη σε σχέση με τις εκπομπές ντίζελ, εξέλιξη που θα επηρεάσει τις προβλέψεις της διοίκησης της εταιρίας.

    “Η άποψή μας παραμένει αρνητική”, υποστηρίζει ο αναλυτής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο αήττητος Μπερλουσκόνι: Πώς έγινε πλουσιότερος κατά 2 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ