• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιος φοβάται τον Τζο Μπάιντεν; Φρενίτιδα συναλλαγών από τους πλούσιους Αμερικανούς

    • Bloomberg


    Οι πλούσιοι Αμερικανοί σπεύδουν να ολοκληρώσουν μεγάλες συναλλαγές πριν από το τέλος του μήνα, προσπαθώντας να προλάβουν τις κινήσεις που πιθανόν θα πραγματοποιήσει τον επόμενο χρόνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, για να αυξήσουν τους φόρους.

    Ορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 είναι πιο πολυάσχολοι από ποτέ, βοηθώντας τους πελάτες τους να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στην επόμενη γενιά αφορολόγητα, όσο ακόμη μπορούν να το κάνουν.

    Τα αιτήματα για εκτιμήσεις ακινήτων έχουν τετραπλασιαστεί για την εταιρεία Miller Samuel Inc. της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο πρόεδρος της Jonathan Miller. Στα τέλη Νοεμβρίου,  η εταιρεία αναγκάστηκε να μην δεχθεί άλλους πελάτες.

    Η φρενίτιδα που επικρατεί στο τέλος του έτους αποτελεί έκπληξη για πολλούς συμβούλους, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι τα πήγαν καλύτερα από όσο αναμένονταν στις εκλογές του Κογκρέσου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Μπάιντεν μπορεί να δυσκολευτεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας και να συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα από τους πλούσιους Αμερικάνους.

    Πολύ δύσκολο

    Ο δεύτερος γύρος εκλογών στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου δίνει στους Δημοκρατικούς την ευκαιρία να κερδίσουν 50 έδρες στη Γερουσία, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο, με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να δίνει την καθοριστική ψήφο.

    Ακόμα κι αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν στη Τζόρτζια, «θα εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο για τον εκλεγμένο πρόεδρο να πραγματοποιήσει τη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση με μια διχασμένη Γερουσία», δήλωσε ο Benjamin Berger, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας RSM USA.

    Παρ ‘όλα αυτά, οι φορολογικές αλλαγές είναι ακόμα δυνατό να υλοποιηθούν το 2021 και η διοίκηση του Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να κλείσει τα πολλά κενά που καθιστούν εύκολη προς αποφυγή την πληρωμή του φόρου περιουσίας στις ΗΠΑ.

    Ο ρεπουμπλικανικός φορολογικός νόμος του 2017 που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διπλασίασε φέτος το ποσό που οι πλούσιοι θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν στους κληρονόμους χωρίς να πληρώσουν τον φόρο περιουσίας και των δωρεών, σε 11,58 εκατομμύρια δολάρια για μεμονωμένα πρόσωπα και 23,16 εκατομμύρια δολάρια για ζευγάρια. Αυτό και άλλες διατάξεις του νόμου λήγουν το 2026, δίνοντας στους πλούσιους έναν ακόμη λόγο να κάνουν τις κινήσεις τους νωρίτερα και όχι αργότερα.

    Στρατηγική δωρεών

    Πριν από τις εκλογές, «πολλοί πελάτες είχαν ήδη αρχίσει να εξετάζουν τις στρατηγικές των δωρεών», δήλωσε η Lisa Featherngill, επικεφαλής για κληρονομιές και περιουσίες στην Abbot Downing, μια μονάδα της Wells Fargo & Co. με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

    Ο κύριος λόγος για τους πλούσιους φορολογούμενους να κάνουν κινήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου είναι η απειλή ότι οι φορολογικές αλλαγές του Μπάιντεν θα μπορούσαν ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του 2021.

    Η Laura Zwicker, πρόεδρος της ομάδας ιδιωτικής εξυπηρέτησης των πελατών στο δικηγορικό γραφείο του Λος Άντζελες, Greenberg Glusker, δήλωσε ότι είναι πιο απασχολημένη “από ποτέ” με έναν εκπληκτικό αριθμό νέων πελατών που έρχονται τις εβδομάδες μετά τις εκλογές και θέλουν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους φέτος .

     Εποχές αβεβαιότητας

    Μετά από ένα τρελό 2020 που τόνισε ότι «ζούμε σε αβέβαιους καιρούς», οι πελάτες ενεργούν με «μεγάλη προσοχή», δήλωσε η Susan Hartley-Moss, συνεργάτης της Cerity Partners. «Ένας πραγματικά έξυπνος σύμβουλος θα σας έλεγε: “Ας μην το ρισκάρουμε. Ας χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο των 11,58 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν θέλετε να το θέσετε σε κίνδυνο”.

    Οι σύμβουλοι λένε ότι ο ρυθμός εργασίας αυτόν τον μήνα είναι παρόμοιος με εκείνον στα τέλη του 2012, όταν οι Αμερικανοί έκαναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές πριν από την προγραμματισμένη κατάργηση της φοροαπαλλαγής ακινήτων το 2013. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή αποτράπηκε από μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

    Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης αύξηση των φόρων εισοδήματος στους πλούσιους, συμπεριλαμβανομένων πολύ υψηλότερων εισφορών επί των κεφαλαιακών κερδών. Οι σύμβουλοι λένε ότι αυτό ώθησε μερικούς πελάτες να προσπαθήσουν να πουλήσουν επιχειρήσεις ή επενδύσεις το 2020, κλειδώνοντας σε τιμές που είναι απίθανο να υποχωρήσουν αλλά θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

    Φιλανθρωπικές δωρεές

    Ακόμα κι αν δεν ανησυχούν για τις φορολογικές αλλαγές του 2021, οι πλούσιοι Αμερικανοί εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις συνήθεις κινήσεις προγραμματισμού στο τέλος του έτους, που έχουν στόχο τη μείωση των φορολογικών τους λογαριασμών. Η πανδημία και η νομοθεσία που σχετίζεται με το Covid-19 όπως ο νόμος CARES, τους προσφέρουν την ευκαιρία να καταστήσουν αυτές τις στρατηγικές πιο επικερδείς.

    Για παράδειγμα, όσοι έχουν φιλανθρωπική δράση θα έχουν την δυνατότητα να αντισταθμίσουν το 100% του φορολογητέου εισοδήματός τους με δωρεές το 2020. Για να επωφεληθούν πλήρως, οι δωρητές πρέπει να κάνουν πολλές από τις δωρεές τους σε μετρητά.

     

    ΗΠΑ: Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις, οι «προσωπικότητες της χρονιάς» για το περιοδικό Time

    Τα πολυτελή σπίτια στο Λονδίνο αποτελούν τον πιο δημοφιλή τρόπο απόκρυψης του «βρώμικου» χρήματος

    Σύζυγος τραπεζίτη έχασε την έφεση για την πολυτελή κατοικία δίπλα στο Harrods – Οριστικό το «πάγωμα» των περιουσιακών της στοιχείων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ