• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Προς τα 90 δολάρια, κοντά σε υψηλό επταετίας

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο brent βρέθηκε μία ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

    Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς αργού πετρελαίου αυξήθηκε 1,5% στο Λονδίνο και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε εβδομαδιαία πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ κατά 875.000 βαρέλια, σύμφωνα με πληροφορίες. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση από κυβερνητικά στοιχεία αργότερα την Τετάρτη, θα είναι η όγδοη πτώση σε εννέα εβδομάδες.

    Brent's backwardation is growing, indicating tight supplies

    Το αργό παρουσιάζει μεταβολές αυτή την εβδομάδα, καθώς υποχώρησε τη Δευτέρα και στη συνέχεια ανέκαμψε την Τρίτη.

    Οι τιμές βρίσκονται σε υψηλό επταετίας με τη ζήτηση να συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία, καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία. Μια σειρά τραπεζών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, έχουν προβλέψει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος καθώς η παγκόσμια αγορά περιορίζεται.

    «Η αγορά βρίσκεται επίμονα σε υποπροσφορά από τα μέσα του 2020, χάρη στις περικοπές του ΟΠΕΚ+ και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Helge Andre Martinsen, αναλυτής πετρελαίου της DNB.

    «Αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος δεν ξεμένει από πετρελαϊκούς πόρους, αλλά μπορεί να εισέλθουμε σε πίεση της αγοράς πετρελαίου που προκαλείται από τις πολύ λίγες επενδύσεις και τη γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου».

    Οι τιμές αντέδρασαν επίσης λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επισημαίνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν ο Ρώσος ηγέτης διατάξει εισβολή.

    Ωστόσο, ενώ μια πιθανή σύγκρουση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές -ειδικά τα εμπορεύματα ενέργειας όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο – το βασικό σενάριο της Goldman Sachs υποστηρίζει ότι δεν θα διακοπεί ο εφοδιασμός.

    Τα συμβόλαια λήξης Μαρτίου του brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 1,5%, στα 89,48 δολάρια το βαρέλι.

    Τα αντίστοιχα συμβόλαια του West Texas Intermediate ενισχύονταν κατά 1,31 δολάρια, στα 86,91 δολάρια το βαρέλι.

    Στο επίκεντρο θα βρεθεί την Τετάρτη και η πρώτη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη χάραξη της πολιτικής του έτους. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να περιορίσουν τον εκρηκτικό πληθωρισμό τερματίζοντας τα μέτρα τόνωσης και αυξάνοντας τα επιτόκια έως το 2022.

    Διαβάστε ακόμη:

    Morgan Stanley: Το πετρέλαιο brent θα φτάσει στα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ