• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Βουτιά 22% στον S&P 500 το 2023- Θυμίζει την κρίση του 2008

    • Bloomberg
    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό που θα συμβεί προειδοποιεί ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της Morgan Stanley, ο Μάικ Ουίλσον, προβλέποντας βύθιση του S&P 500 κατά 22%, στις 3.000 μονάδες το επόμενο έτος.

    Ο αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναφέρει ότι διαφαίνεται ύφεση στα κέρδη, αντίστοιχή με αυτή που κατεγράφη το 2008-2009.

    «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα χαμηλά, πολύ χειρότερα από αυτά που περιμένουν οι περισσότεροι επενδυτές», αναφέρει σε σημείωμά του.

    Σύμφωνα με τον Μάικ Ουίλσον, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός άρχισε να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά, η αμερικάνικη οικονομία δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, τα οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικά.

    Οι διαφορές με το 2008

    Η ομάδα της Morgan Stanley προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν στα 180 δολάρια το 2023, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες των αναλυτών κάνουν λόγο για 230 δολάρια ανά μετοχή.

    Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σύμφωνα με την Morgan Stanley σε βουτιά του S&P 500 κατά 22%, στις 3.000 μονάδες.

    Στα… καλά νέα, παρά τις ομοιότητες με το 2008, ο Ουίλσον δεν προβλέπει χρηματοπιστωτικό κίνδυνο τη νέα χρονιά ούτε ανησυχητικά σημάδια στην αγορά κατοικίας, γι’ αυτό και δεν εκτιμάει ότι η πτώση θα αγγίξει το 50%, όπως είχε γίνει το 2008.

    Το δίμηνο ράλι των μετοχών απέτυχε να «σώσει» τον S&P 500 από την τροχιά που έχει πάρει για τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008.

    Σε αυτό συνέβαλλαν και τα επιθετικά μηνύματα τα οποία έστειλαν Fed και ΕΚΤ για επιμονή στην αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της μάχης τους κατά του πληθωρισμού.

    Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. έχουν επίσης προειδοποιήσει για τον κίνδυνο στα περιθώρια κέρδους το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

    Ο Ουίλσον πάντως, υποστήριξε ότι οι τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, βασικά είδη και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας παραμένουν overweight, ενώ underweight θεωρεί τους τομείς τεχνολογίας και το hardware.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Χρηματιστηριακοί στρατηγικοί επενδυτές προβλέπουν ράλι στην αγορά της Ασίας



    ΣΧΟΛΙΑ