• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όλα πάνε στραβά για τον διάδοχο ενός δισεκατομμυριούχου σε fund

    • Bloomberg


    Ο Andrew Clifford ανέλαβε το κορυφαίο πόστο στην Platinum Asset Management Ltd. μετά από 30 χρόνια εργασίας στο πλευρό του πρώην αφεντικού του, Kerr Neilson, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος και ένας από τους πιο διάσημους διαχειριστές κεφαλαίων της Αυστραλίας. Αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να συνεχίσει το έργο του.

    Από τότε που ο Clifford ορίστηκε ως νέος διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η τιμή των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει κατά 36%, τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και οι αναλυτές έγιναν πιο απαισιόδοξοι για την εταιρεία από ό,τι για οποιονδήποτε διαχειριστή χρημάτων στον κόσμο.

    Ο Clifford δεν πτοείται, διατηρώντας την πίστη του σε μια προσέγγιση επενδύσεων σε αξία, οι οποίες αποτέλεσαν το θεμέλιο της εταιρείας από την αρχή, στοιχηματίζοντας σε προβληματικές και όχι «ελκυστικές» εταιρείες σε παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές όπως οι τράπεζες στην Ιταλία και την Αυστρία ότι θα ανατρέψουν τις επιδόσεις τους. Έχει δει όλα τα προηγούμενα και λέει ότι η αγορά μετοχών σε υποβαθμισμένες τιμές θα αποδειχθεί τελικά μια στρατηγική νίκης.

    «Οι αγορές παρουσιάζουν μερικές αξιοσημείωτες ευκαιρίες να αγοράσει κανείς μετοχές», δήλωσε ο 52χρονος Clifford σε πρόσφατη συνέντευξη στο Σίδνεϊ. «Το πότε αυτές οι επιστροφές θα γίνουν πραγματικότητα, δεν το ξέρει ποτέ κανείς».

    Όταν ο Clifford εγκατέλειψε την Bankers Trust με τον Neilson για να δημιουργήσουν την Platinum το 1994, προσέλκυσαν τη στήριξη του George Soros στο νέο διεθνές ταμείο μετοχών τους. Το χαρτοφυλάκιο έχει αποδώσει έκτοτε 12% ετησίως, με 6,6% στον δείκτη αναφοράς του, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του προς τους επενδυτές.

    Η απόδοση έχει υποχωρήσει από τότε που ο Clifford έγινε επικεφαλής διευθυντής επενδύσεων το 2013 και η τιμή μετοχής της Platinum παραμένει 47 τοις εκατό κάτω από το ρεκόρ που σημείωσε το Φεβρουάριο του 2015. Παρά τις πρόσφατες εκροές, το κύριο fund εξακολουθεί να φιλοξενεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας από τα στοιχεία ενεργητικού 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας της εταιρείας.

    Όχι ελκυστικές μετοχές

    Ωστόσο, η επενδυτική διαδικασία δεν έχει αλλάξει και το ηθικό μεταξύ των περισσότερων από 100 υπαλλήλων της είναι αρκετά καλό, είπε ο Clifford. Μικρές ομάδες συζητούν ιδέες, αναζητούν ποιοτικές μετοχές που έχουν καλές ταμειακές ροές και προοπτικές επιστροφής χρημάτων στους μετόχους. Η εύρεση φθηνών μετοχών είναι επίσης σημαντική – το μεγάλο μέρος των συναλλαγών χαρτοφυλακίου διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο λόγο τιμής / κέρδους 10, σε σύγκριση με περίπου 15 στον δείκτη αναφοράς.

    Η Platinum είναι ένα από τα πολλά funds σε ολόκληρο τον κόσμο τα οποία υπέφεραν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι λεγόμενες μετοχές ανάπτυξης νίκησαν τα φθηνά αδέλφια τους. Οι επενδύσεις σε αξία, τις οποίες υποστηρίζουν ο Warren Buffett και ο μέντοράς του Benjamin Graham, δυσκολεύτηκαν εν μέρει λόγω της ασυνήθιστης διάρκειας του τρέχοντος οικονομικού κύκλου.

    Ο Neilson παραμένει ο μέτοχος που ελέγχει την εταιρεία και η εμπλοκή του συνεχίζεται, παρά την αποχώρηση από τον ρόλο του CEO. Έχει μειώσει τη δουλειά στις επιλογές μετοχών, φτάνοντας στο γραφείο νωρίς το πρωί και συζητώντας ιδέες με το προσωπικό, είπε ο Clifford. Αλλά ο Neilson δεν έχει δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που συγκρούονται με τη στάση του Clifford, είπε.

    «Θα μου το έλεγε αν δεν του άρεσε», είπε ο Clifford. «Έχω συνεργαστεί μαζί του εδώ και 30 χρόνια, γι ‘αυτό είμαι συνηθισμένος να έχω διαφωνίες μαζί του».

    Τα στοιχήματα

    Ακολουθούν μερικές από τις μετοχές στις οποίες ποντάρει ο Clifford για τη βελτίωση των επιδόσεων. Πολλές, λέει, έχουν πεσει σε δυσμένεια καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας:

    • Samsung Electronics – μείωσε την έκθεσή του τον περασμένο μήνα
    • Intesa Sanpaolo
    • Raiffeisen Bank
    • Facebook
    • Alphabet
    • Ping An Insurance
    • Glencore

    Τα στοιχήματα αυτά μπορεί να αρχίζουν να πληρώνουν. Το fund είχε απόδοση 5% τους τελευταίους τρεις μήνες, ξεπερνώντας το 94% των ομοίων του, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Ωστόσο, οι μετοχές της Platinum υποχωρούσαν κατά 2% στις 10:10 π.μ. τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από ένα μήνα.

    «Ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος όσον αφορά στο τι μας έδωσαν οι αγορές», είπε. «Αλλά παρ ‘όλα αυτά, πρέπει ακόμα να παραδώσουμε αποτελέσματα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Η μεγάλη… έξοδος από τη Rothschild: Γιατί η Anne-Laure Kiechel εγκατέλειψε την τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Αυτές είναι οι πιο παραγωγικές οικονομίες του ΟΟΣΑ – Ουραγός η Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στην Coca Cola πέρασε η σερβική Bambi έναντι 260 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ