• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όλα έτοιμα για το «Ευρωπαϊκό Ασφαλές Ομόλογο»

    • Bloomberg
    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς τίτλου, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ευρωζώνης, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το εν λόγω σχέδιο υπάρχει στην ατζέντα της ΕΚΤ εδώ και ένα χρόνο περίπου, αλλά πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, υποστηρίζουν στο Bloomberg αξιωματούχοι που έχουν γνώση του θέματος.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, η σχετική μελέτη που έγινε για λογαριασμό του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα προβλέπει την τιτλοποίηση του δημόσιου χρέους των 19 μελών της Ευρωζώνης σε έναν τίτλο που θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να «αντέχει» σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός ή περισσοτέρων μελών της Ευρωζώνης, προστατεύοντας την περιοχή από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.

    Η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ασφαλούς Ομολόγου (European Safe Bond – ESB) ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 ως ένας τρόπος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης της κρίσης χρέους που έπληξε την Ευρωζώνη.

    Η ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, υπό τον Ιρλανδό κεντρικό τραπεζίτη Φίλιπ Λέιν, προβλέπει ότι ιδιωτικά ή δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – όπως μεγάλες τράπεζες ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – θα συνδυάζουν τα κρατικά ομόλογα σε τίτλους με τρία τμήματα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Με βάση τις προσομοιώσεις, το ανώτατο τμήμα (senior tranche) θα έχει αξιολόγηση «ΑΑΑ» ή θα βρίσκεται κοντά στη βαθμίδα αυτή και το κατώτατο τμήμα (junior tranche) θα είναι επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει μία εκ των πηγών. Το χαμηλότερο επίπεδο θα έχει απόδοση της τάξης του 5%-6%.

    Η Κομισιόν θα πρέπει, ωστόσο, να εκδώσει κανονισμό που θα επιτρέψει στα Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα να αντιμετωπίζονται από τις ρυθμιστικές Αρχές ως κρατικά ομόλογα.

    «Στόχος της μελέτης, η οποία θα δημοσιευτεί την εβδομάδα της 29ης Ιανουαρίου, είναι και ήταν πάντα να συμβάλει τεκμηριωμένα στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου που θα βοηθήσει να σπάσουν τα δεσμά μεταξύ κρατών και τραπεζών», ανέφερε σε γραπτή απάντησή του στο Bloomberg ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).



    ΣΧΟΛΙΑ