• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πρώην δισεκατομμυριούχος που ψάχνει 80 εκατ. δολ. για να γλυτώσει τη φυλακή

    Anil Ambani


    Μπορεί κάποτε να είχε περιουσία αξίας 55 δισ. δολαρίων, ωστόσο τώρα ο Ινδός επιχειρηματίας Anil Ambani έχει μία ημέρα για να συγκεντρώσει 80 εκατ. δολάρια προκειμένου να ρυθμίσει προηγούμενες οφειλές σε συνεργάτη του και να γλυτώσει τη φυλακή.

    Η υπερχρεωμένη επιχείρηση τηλεπικοινωνιών του μεγιστάνα είχε δεσμευτεί να πληρώσει στην τοπική μονάδα της Ericsson AB περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (80 εκατομμύρια δολάρια) για παλαιότερες υπηρεσίες συντήρησης. Η επανειλημμένη αποτυχία συμμόρφωσης στη συγκεκριμένη υποχρέωση και η προσωπική εγγύηση του Ambani τον έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οι εταιρείες του υπέστησαν πανωλεθρία την περασμένη εβδομάδα, αφού ένα δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει τις επιστροφές φόρων που παρακρατούσαν οι δανειστές της εταιρείας.

    Αν η αποπληρωμή δεν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Ambani 59 ετών, κινδυνεύει με τρεις μήνες φυλάκιση.

    Η καθαρή αξία της περιουσίας του Ambani έχει συρρικνωθεί σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια από τουλάχιστον 55 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, καθώς οι επιχειρήσεις του από τηλεπικοινωνίες μέχρι εταιρείες ενέργειας και υποδομών, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το χρέος τους πουλώντας περιουσιακά στοιχεία. Η ραγδαία πτώση του επιχειρηματία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την επιτυχία του μεγαλύτερου αδελφού του Mukesh Ambani, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας με καθαρή περιουσία 52,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Ο Anil Ambani έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του όταν οι επιχειρήσεις του προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον ισχυρό ανταγωνισμό των τιμών και τα υψηλά χρέη που τις οδήγησαν σε έλλειψη ρευστότητας.

    Οι μετοχές της RCom, που βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια στο υψηλό των 821,55 ρουπιών στο χρηματιστήριο του Μουμπάι, έχουν υποχωρήσει στις 4,05 ρουπίες έκαστη, με την αξία της εταιρείας να συρρινώνεται στα 163 εκατ. δολάρια.

    Η απειλή φυλάκισης του Ambani δεν είναι η μόνη, καθώς μερικοί από τους  πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ινδίας, αντιμετωπίζουν ανάλογες απειλές, μετά την πτώχευση των επιχειρήσεων τους και τα αυξημένα χρέη που έχουν δημιουργήσει.

    Ο πόλεμος για τα κόκκινα δάνεια επέτρεψε στο τοπικό παράρτημα της Ericsson να αξιοποιήσει το νέο νόμο του κράτους για τις πτωχεύσεις και να ζητήσει από την RCom τις απαιτούμενες οφειλές ύψους 16 δισεκατομμυρίων ρουπιών. Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ξεκίνησε με μια αίτηση πτώχευσης και στη συνέχεια έπαιξε «σκληρή» μπάλα σε σημείο που εξασφάλισε προσωπική εγγύηση από τον Αmbani. Αυτό τελικά τον έφερε αντιμέτωπο με την απειλή φυλάκισης.



    ΣΧΟΛΙΑ