• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πόλεμος των Macklowes: Πώς οδηγήθηκαν στη δημοπρασία έργα τέχνης αξίας 700 εκατ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Harry και Linda Macklowe


    Οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών παγκοσμίως βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη μάχη άνω των 700 εκατ. δολαρίων που θα δοθεί κατά την πώληση μεγάλου αριθμού σημαντικών έργων τέχνης, λόγω δικαστική εντολής.

    Η πώληση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επιλυθεί το διαζύγιο του δισεκατομμυριούχου Harry Macklowe και της συζύγου του Linda.

    “Πρόκειται να είναι μια βασιλική μάχη”, δήλωσε ο Alex Rotter, πρόεδρος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie’s, τα στελέχη του οποίου πρόκειται να συγκεντρωθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν τις συνέπειες της δικαστικής εντολής. “Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε”, λέει.

    Θα είναι ένας αγώνας που θα δοθεί με τους άλλους οίκους δημοπρασιών, Sotheby’s και Phillips, καθώς και άλλους εξέχοντες εμπόρους τέχνης, με στόχο να πουληθούν τουλάχιστον 64 έργα της συλλογής των Macklowes, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα “Nine Marilyns” του Andy Warhol, που υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

    Το διαζύγιο είναι μία από τις τρεις αιτίες που μπορούν να στείλουν τα έργα τέχνης στον πλειστηριασμό. Τα άλλα δύο είναι ο θάνατος και τα χρέη.

    Το ζευγάρι, που άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης αμέσως μετά το γάμο του, το 1959, έχει στην κατοχή του πίνακες των μεγαλύτερων ζωγράφων, όπως του Pablo Picasso και του Mar Rothko.

    Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης δικαστικής τους διαμάχης, οι δύο σύζυγοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην πραγματική αξία της συλλογής τους. Οι ειδικοί του Harry την κοστολογούσαν στα 788 εκατ. δολάρια και αυτοί της Linda στα 625 εκατ. δολάρια.

    “Η συλλογή έργων τέχνης είναι το πιο πολύτιμο απόκτημα της οικογενειακής περιουσίας των Macklowes”, δήλωσε η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Laura Drager, που έβγαλε την απόφαση να πουληθούν τα περισσότερα κορυφαία έργα και να μοιραστούν τα χρήματα στις δύο πλευρές.

    Το δικαστήριο θα ορίσει ένα τρίτο πρόσωπο που θα ενεργεί για λογαριασμό των συζύγων και θα καθορίσει τον καλύτερο τρόπο πώλησης των περιουσιακών στοιχείων. Το πρόσωπο αυτό λαμβάνει συνήθως μία αμοιβή ως κίνητρο για να πουλήσει στην υψηλότερη τιμή. Το ζευγάρι έχει διορία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, για να προτείνει πρόσωπα.

    Η δικαστής επέτρεψε στην Linda Macklowe, να κρατήσει 100 έργα αξίας 39,9 εκατ. δολαρίων και ο σύζυγος της θα λάβει μία πίστωση για το μισό του ποσού αυτού, σύμφωνα με την απόφαση.

    «Οι αγορές των έργων τέχνης έγιναν πολύ παλιά και σε πολύ καλές τιμές» επισημαίνει ο Brett Gorvy, συν-ιδρυτής της γκαλερί Levy Gorvy και πρώην συνεργάτης του οίκου Christie’s.

    Αγόρασαν τον πίνακα “Sixteen Jackies” του Warhol το 2006, έναντι 15,7 εκατ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ