• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία σχεδιάζει κρυπτονόμισμα για την εμπορία παλλαδίου

    • Bloomberg


    Η MMC Norilsk Nickel PJSC και ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της, Vladimir Potanin, σχεδιάζουν διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κρυπτογραφικών «κλειδιών» (tokens) για την εμπορία παλλαδίου.

    Ο κορυφαίος παραγωγός παλλαδίου παγκοσμίως βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ελβετικές αρχές για την έκδοση tokens από το fund παλλαδίου του με έδρα την Ελβετία και ενδέχεται να επεκτείνει στη συνέχεια την λογική αυτή και σε άλλα μέταλλα, δήλωσε ο Potanin σε συνέντευξή του στη Μόσχα.

    «Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο τείνουν να χρησιμοποιούν αποκεντρωμένα δίκτυα και πλατφόρμες που δεν έχουν κύριο χειριστή», δήλωσε. «Θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη διαδικασία», καθώς η εμπορία ψηφιακών tokens έχει πολλά πλεονεκτήματα, ανέφερε επίσης.

    Οι κλάδοι των εμπορευμάτων και της βιομηχανίας επιθυμούν να υιοθετήσουν εμπορικά συστήματα και τεχνολογίες που χρησιμοποιούν συστήματα όπως το blockchain, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα κόστη και τους χρόνους διαχείρισης. Ορισμένες εταιρείες βλέπουν την τεχνολογία ως έναν τρόπο παρακολούθησης των υλικών διαμέσου της αλυσίδας εφοδιασμού ή σκέφτονται να ξεκινήσουν ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από εμπορεύματα.

    Ο Potanin, ο οποίος κατέχει περίπου το ένα τρίτο της Nornickel και είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι έχει παρουσιάσει την ιδέα στους πελάτες και υπάρχει ζήτηση για tokens που υποστηρίζονται από μέταλλα.

    Για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης διαπιστώσει ότι δεν χρειάζεται όλο τον προσυμφωνημένο όγκο του, θα πρέπει είτε να εισέλθει σε δυνητικά δύσκολες διαπραγματεύσεις με τον προμηθευτή, είτε να παραλάβει το μέταλλο μέχρι να το χρειαστεί ή να βρει αγοραστή. Αλλά αν ο πελάτης έχει μια ψηφιακή σύμβαση που εκφράζεται σε tokens, θα μπορούσε να πωλήσει ευκολότερα τον ανεπιθύμητο όγκο σε κάποιον άλλο, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.

    «Οι συναλλαγές με tokens είναι απλούστερες και πιο βολικές», είπε, προσθέτοντας ότι η Nornickel μπορεί να ξεκινήσει την ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι το τέλος του έτους, αν λάβει εγκρίσεις.

    Η Nornickel, η οποία ανταγωνίζεται την Vale SA ως κορυφαία παραγωγός νικελίου, εργάζεται επίσης σε μια ψηφιακή πλατφόρμα για συναλλαγές εντός της επιχείρησης μεταξύ των δικών της τμημάτων. Αυτό θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει μία εταιρεία για να δοκιμάσει τη ρύθμιση των συστημάτων τύπου blockchain χωρίς να επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία, δήλωσε ο Potanin.

    Ο Potanin, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, συζητά με βουλευτές και με την κεντρική τράπεζα για τη δημιουργία ενός πρόσθετου πλαισίου για τη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών. Για να γίνει αυτό, η Ρωσία πρέπει να περάσει έναν νόμο για τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά assets και η επόμενη ακρόαση για αυτό αναβλήθηκε μέχρι τον Απρίλιο. Ο Potanin ελπίζει ότι θα περάσει το καλοκαίρι και θα μπορέσει να ξεκινήσει το έργο μέχρι το τέλος του έτους.

    «Το κύριο πρόβλημα του σχεδίου είναι ότι προβλέπει πως οι ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να διευθύνονται μόνο από τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια», δήλωσε ο Potanin. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, επειδή τέτοιες πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν πολλά πράγματα, και άρα δεν θα είναι πάντα μόνο στα συμφέροντα των τραπεζών και των χρηματιστηρίων, είπε.

    Η ομάδα του μεγιστάνα αναπτύσσει επίσης μια ψηφιακή πλατφόρμα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπου οι start-up εταιρείες μπορούν να προσφέρουν τις ιδέες τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς βιομηχανικές επιχειρήσεις. Η BCG Digital Ventures με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι έτοιμη να βοηθήσει στο εγχείρημα, ανέφερε ο Potanin.

    Εάν η Ρωσία δεν καταφέρει να υιοθετήσει το νόμο, ο Potanin και η Nornickel θα προχωρήσουν σε ψηφιακά projects σε άλλες χώρες, ανέφερε ο μεγιστάνας. «Αυτό θα ήταν κρίμα», πρόσθεσε.

    Η εκκίνηση όλων των πλατφορμών θα κοστίσει στη Nornickel και τον Potanin 5 με 6 εκατομμύρια δολάρια. Η λειτουργία τους θα απαιτούσε πιθανώς αρκετά εκατομμύρια ετησίως.

    «Αν πετύχουμε, το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιο», είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οικογένεια Besnier: Οι… αόρατοι «βασιλιάδες του τυριού» με την αστρονομική περιουσία των 18,6 δισ. δολαρίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι οι «υβριδικές» δουλειές και πώς θα προετοιμαστείτε γι’ αυτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νίκος Καραμούζης (Eurobank): 10 μεγάλα λάθη πολιτικής από Αθήνα και πιστωτές



    ΣΧΟΛΙΑ