• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο κοροναϊός στερεί πωλήσεις 500 εκατ. δολαρίων από Diageo και Danone

    • Bloomberg


    Οι οικονομικές ζημίες από τον κοροναϊό αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, αφού η Diageo και η Danone προειδοποίησαν ότι η επιδημία θα μειώσει τις πωλήσεις ποτών και ροφημάτων στην Κίνα.

    Η Diageo, παρασκευάστρια του ουίσκι Johnnie Walker, ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός θα μειώσει τις πωλήσεις της μέχρι και κατά 325 εκατομμύρια λίρες (422 εκατομμύρια δολάρια) φέτος, αφού μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν σε πολλά μέρη της Κίνας. Η Danone, η οποία πωλεί το νερό Evian, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα παραμείνει στάσιμη.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Hermes International, Axel Dumas, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πότε θα ανακάμψει η κινεζική αγορά, καθώς η εξάπλωση του κορωναϊού ταλανίζει τις δαπάνες πολυτελείας στη χώρα. Η γαλλική εταιρεία έκλεισε νωρίτερα 11 καταστήματά της στην Κίνα και από τότε άνοιξε εκ νέου επτά από αυτά, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

    Δεκάδες εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη οικονομική αναστάτωση εξαιτίας του ιού, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.700 ανθρώπους. Η πρόσφατη εξάπλωση της ασθένειας στην Ευρώπη και την Ασία οδήγησε σε πτώση του δείκτη S&P 500 κατά 7,3% τις τελευταίες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης.

    Η μετοχή της Diageo υποχωρούσε έως και κατά 2,3% στο Λονδίνο, ενώ η Hermes κατά 1,4% στο Παρίσι. Η Danone υποχωρούσε κατά 0,9%.

    Καθώς ο ιός εξαπλώνεται πέρα ​​από την Κίνα, επηρεάζονται επίσης οι πωλήσεις σε μέρη όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, δήλωσε η Diageo. Η εταιρεία ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια της πτωτικής τάσης, αν και αναμένει ότι η κατανάλωση σταδιακά θα βελτιωθεί και θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα γύρω στο τέλος της οικονομικής της χρήσης, η οποία διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.

    Η Danone μείωσε τον στόχο πωλήσεών της για το τρέχον έτος σε αύξηση της τάξεως του 2% έως 4% και μείωσε επίσης το στόχο της κερδοφορίας της. Ο κοροναϊός θα στερήσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ (109 εκατομμύρια δολάρια) από τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του παρασκευαστή της Actimel.

    H Hermes γνωστοποίησε επίσης ότι βλέπει προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης, αν και είναι δύσκολο να πει κανείς πότε.

    «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα πράγματα επανέρχονται στο φυσιολογικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dumas. «Είμαστε σε διαδικασία επαναλειτουργίας».



    ΣΧΟΛΙΑ