• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Draghi μάλλον θα αυξήσει τα επιτόκια της ΕΚΤ λίγο πριν αποχωρήσει

    • Bloomberg
    Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    O Mario Draghi θα προλάβει μία αύξηση επιτοκίων προτού τερματιστεί η θητεία του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

    Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ώθησαν τις προσδοκίες τους για άνοδο προς τον Σεπτέμβριο του 2019, το μήνα πριν την αποχώρηση του Draghi. Η αλλαγή αυτή αποτελεί αντίδραση στη διαβεβαίωση των στελεχών της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά τουλάχιστον για το καλοκαίρι.

    Αν δεν υπάρξει μία σοβαρή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ή επιδείνωση των προοπτικών, οι αγορές ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, και οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν επικαιροποιήσεις της πολιτικής της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο.

    Αφού τα στελέχη της ΕΚΤ έκαναν ένα άλμα προς την αποκαθήλωση των άνευ προηγουμένου μέτρων χαλάρωσης, ο Draghi επανέλαβε την αισιοδοξία του για μία διατηρήσιμη άνοδο του πληθωρισμού, μιλώντας σε ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι η νομισματική στήριξη θα παραμείνει ουσιαστική, ακόμα και μετά το τέλος των αγορών ομολόγων.

    Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεών της στο -0,2%, από το -0,4%, έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Μία αύξηση του κύριου επιτοκίου αναχρηματοδότησης, που σήμερα είναι στο 0%, αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2019, μετά την αποχώρηση του Draghi από την κεντρική τράπεζα. Ο χρόνος αυτών των προβλέψεων έχει αλλάξει από το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο, αντίστοιχα.

    Μία εντεινόμενη εμπορική διαμάχη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την έρευνα. Ο οικονομολόγος Piet Christiansen της Danske Bank λέει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τους δείκτες εμπιστοσύνης για την παραμικρή αντίδραση στη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.

    Αν και τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν ξεχωρίσει τον προστατευτισμό ως μία σημαντική πηγή αβεβαιότητας, έχουν επίσης υπογραμμίσει την ισχύ της εσωτερικής οικονομίας. Το momentum στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα φέτος, και η αύξηση των παραγγελιών στα εργοστάσια της μεγαλύτερης οικονομίας της χώρας είναι καλός οιωνός για τη μελλοντική δραστηριότητα.

    Τι λένε οι οικονομολόγοι μας

    Η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει την τελευταία από τις μεγάλες αποφάσεις της για φέτος και υπάρχει μικρό περιθώριο για νέες ανακοινώσεις στην επόμενη συνάντηση. Ωστόσο, η δυνατότητα υλοποίησης αυτών των σχεδίων θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία των οικονομικών στοιχείων. Μέχρι τώρα τα στοιχεία συμφωνούν, όμως μία σημαντική επίπτωση από έναν εμπορικό πόλεμο μπορεί ακόμα να αναγκάσει την ΕΚΤ να επαναπροσδιορίσει τα σχέδιά της” – David Powell, Jamie Murray, Bloomberg Economics.

    Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά για να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ γνώμη και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων του χρόνου. Μεταξύ των πιθανόν λόγων που βλέπουν είναι:

    Η επιδείνωση της προοπτικής του πληθωρισμού, με το ποσοστό να πέφτει κάτω από το 1%

    Η κλιμάκωση της διαμάχης με τους δασμούς σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο

    Η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η στασιμότητα του επιχειρηματικού κλίματος.

    Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, οι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι ο Draghi θα μιλήσει πιο ξεκάθαρα για το μονοπάτι εξόδου τον Μάρτιο, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο της πρώτης αύξησης επιτοκίων.

    Αυτήν τη στιγμή “είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς με σθένος τα υψηλότερα επιτόκια”, δήλωσε ο Alan McQuaid της Merrion Capital. “Δεν θα μας εξέπλησσε αν βλέπαμε τον Ιταλό να τερματίζει την 8ετή θητεία του ως πρόεδρος, στις 31 Οκτωβρίου του 2019, χωρίς να έχει επιβλέψει μία αύξηση επιτοκίων. Ακόμα κι αν υπάρξει ένας κύκλος σύσφιξης, πιθανότατα θα είναι αρκετά μετριοπαθής”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Π. Κωνσταντόπουλος: «Από την εδραίωση της Stoiximan στην Ελλάδα, στην επέκτασή της στη Γερμανία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Έφυγε» ο Έλληνας επιχειρηματίας που κάποτε ήθελε να τον αγοράσει η Coca Cola

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Wall Street: Στοπ στο ανοδικό σερί, κλείσιμο με απώλειες



    ΣΧΟΛΙΑ