• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο δισέγγονος ενός τραπεζικού θρύλου ξεκινά τη δική του τράπεζα

    • Bloomberg


    Η Ελβετία σύντομα θα διαπιστώσει αν το να έχεις ένα διάσημο οικογενειακό όνομα στον οικονομικό κόσμο μπορεί να βοηθήσει μια νέα τράπεζα να πετύχει.

    Ο Michael Baer, δισεγγονός του Julius Baer – ο οποίος ίδρυσε την ελβετική τράπεζα με το ίδιο όνομα πριν από εκατό και πλέον χρόνια – πρόκειται να αρχίσει να δέχεται πελάτες στην τράπεζα MBaer Merchant Bank AG. Αφού έλαβε τραπεζική άδεια από την Εποπτική Αρχή της Ελβετικής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς στα τέλη του 2018, οι τελικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    «Ελπίζουμε να έχουμε μπει σε λειτουργία μέχρι τον Μάρτιο», δήλωσε ο Baer σε συνέντευξή του. «Εξακολουθούμε να αναζητούμε κατάλληλα γραφεία στη Ζυρίχη», ανέφερε ο Baer, ο οποίος εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Julius Baer Group Ltd.

    Μπορεί το όνομα της οικογένειας να τον βοηθήσει να κερδίσει πελάτες;

    «Θα μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα σε δύο ή τρία χρόνια», απαντά ο Baer. Και προσθέτει: «Είμαι περήφανος που μπορώ να κοιτάξω πίσω σε μια τόσο μακρά ιστορία στον τραπεζικό τομέα».

    Ο Baer χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να δημιουργήσει τη νέα τράπεζα. Η MBaer απασχολεί συνολικά 12 υπαλλήλους, οι οποίοι είναι εταίροι και συνεπώς έχουν δικά τους μερίδια στην εταιρεία. Τα επόμενα δύο χρόνια, αυτοί θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 20 ή 25, δήλωσε ο Baer.

    «Δημιουργούμε την τράπεζα από το μηδέν και θέλουμε να αναπτυχθούμε αργά με τον αριθμό των πελατών μας», είπε. «Οι εξαγορές και τα συναφή δεν μας απασχολούν».

    Η MBaer δεν θεωρεί τον εαυτό της ιδιωτική τράπεζα, αλλά εμπορική τράπεζα. Με άλλα λόγια, εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα των πελατών της – όπως η χρηματοδότηση του εμπορίου – καθώς και τον ιδιωτικό πλούτο τους.

    Ο Baer ιδρύει μια νέα εταιρεία σε μια εποχή όπου η ελβετική τραπεζική βιομηχανία στο σύνολό της συρρικνώνεται. Στα τέλη του 2017, στη χώρα λειτουργούσαν συνολικά 253 τράπεζες, οκτώ λιγότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε πέρυσι η Ελβετική Ένωση Τραπεζιτών.

    Ο Baer γνωρίζει πολλούς υποψήφιους πελάτες από την εποχή του στην Julius Baer, όπου διηύθυνε τις επιχειρήσεις ιδιωτικής τραπεζικής. Έφυγε από την εταιρεία το 2005 εξαιτίας στρατηγικών διαφορών. Μερικοί από τους εταίρους της MBaer είναι και παλιοί γνωστοί. «Έχω συνεργαστεί με πολλούς από αυτούς πριν», είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Sony: Φεύγει από την Αγγλία λόγω Brexit – Πού μεταφέρει την έδρα της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοφιλής εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα έκλεβε χρόνο και data από εκατομμύρια χρήστες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   SiBelle: Η εταιρεία που επιμένει ελληνικά και δημιουργεί μοναδικά ρούχα σε προσιτές τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ