• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο δισεκατομμυριούχος για τον οποίο μιλούν όλοι στην Ουκρανία

    • Bloomberg


    Από τις φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις μέχρι μια αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί ψηφοφόροι λαμβάνουν την ταχεία αλλαγή που απαιτούσαν όταν ανέτρεψαν το πολιτικό κατεστημένο φέτος.

    Αλλά, αντί για τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy, είναι ένας άλλοτε «αντάρτης» δισεκατομμυριούχος αυτός για τον οποίο μιλούν όλοι, καθώς ξετυλίγεται η νέα εποχή.

    Ο Igor Kolomoisky, ένας μεγιστάνας της βιομηχανίας και των μέσων ενημέρωσης με περιουσία περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποίησε τη μιντιακή αυτοκρατορία του για να προωθήσει την προηγούμενη σταδιοδρομία του Zelenskiy ως τηλεοπτικού κωμικού. Πολλά ακούγονται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα για το πόσο κοντά παραμένουν οι δύο άνδρες.

    Για αρχή, υπήρξε η ξαφνική επιστροφή του Kolomoisky από την αυτοεξορία του στο Τελ Αβίβ τρεις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Zelenskiy τον Μάιο. Ο μεγιστάνας είχε συγκρουστεί με τον προκάτοχο του προέδρου για την εθνικοποίηση της τράπεζάς του, μεταξύ άλλων. Το τηλεοπτικό κανάλι του στήριξε τον Zelenskiy στο δρόμο προς τις εκλογές.

    Από τότε υπάρχουν πολλά περισσότερα που δίνουν τροφή στη φημολογία, αν και είναι δύσκολο να βρεθούν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο Kolomoisky ασκεί επιρροή στην πολιτική.

    Το διακύβευμα είναι η εν εξελίξει οικονομική αναβίωση της Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιαστεί αν ο δισεκατομμυριούχος επιτύχει να ανακτήσει τον έλεγχο της Privatbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Ένα τέτοιο βήμα θα έδειχνε ότι η τάξη των ολιγαρχών, η οποία αντιστεκόταν στις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, μπορεί να διατηρήσει τη τεράστια δύναμή της στη νέα Ουκρανία.

    Θα απειλούσε επίσης τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, και θα μπορούσε να τορπιλίσει ένα νέο δανειακό πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επενδυτών ότι η κυβέρνηση κάνει πολλά καλά πράγματα», δήλωσε ο Ihor Mazepa, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της ουκρανικής εταιρείας επενδύσεων Concorde Capital. «Αλλά τυχόν λανθασμένες αποφάσεις για την Privatbank θα διαγράψουν αυτήν την θετική επίδραση πολύ γρήγορα».

    Ο Zelenskiy και ο Kolomoisky έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα κρυφό στη σχέση τους. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί διορισμοί και οι εξελίξεις γύρω από την Privatbank προκαλούν ανησυχία.

    Ο προσωπάρχης του Zelenskiy ήταν προσωπικός δικηγόρος του Kolomoisky. Ο υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov, που έχει επαινεθεί δημόσια από τον μεγιστάνα, ήταν μεταξύ των μόνο δύο αξιωματούχων που διατηρούν τις θέσεις τους στη νέα κυβέρνηση.

    Ο επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού του Kolomoiski και τρεις δημοσιογράφοι του είναι βουλευτές με το κόμμα του Zelenskiy. Ένας άλλος, ο Oleksandr Dubinsky, εκπροσωπεί το κοινοβούλιο σε μια επιτροπή που επιλέγει τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Privatbank.

    Έπειτα, υπάρχει η κεντρική τράπεζα, η κινητήρια δύναμη στην εξαγορά της Privatbank από την κυβέρνηση. Ο Dubinski θέλει το κοινοβούλιο να διερευνήσει τις ενέργειές της τα τελευταία χρόνια. Η τράπεζα έχει διαμαρτυρηθεί για απειλές προς τους σημερινούς και πρώην αξιωματούχους.

    Τις τελευταίες μέρες η φημολογία έχει φουντώσει. Ο Zelenskiy συναντήθηκε με τον Kolomoisky στο γραφείο του για πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας στην έδρα της Privatbank.

    Ο Kolomoisky είπε αργότερα ότι η τράπεζα δε συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Zelenskiy και δεν θέλει να την πάρει πίσω «με κάθε κόστος». Ακόμα κι έτσι, βλέπει ένα «καλό παράθυρο ευκαιρίας» τώρα οι υπάλληλοι που χειρίστηκαν την εθνικοποίηση δεν είναι παρόντες.

    Ένα ουκρανικό δικαστήριο έκρινε τον Απρίλιο ότι η εξαγορά ήταν παράνομη, σε μία υπόθεση όπου εκκρεμεί προσφυγή.

    «Περιζήτητος φιλοξενούμενος»

    Κάποιοι μέσα στο επιτελείο του Zelenskiy βλέπουν στοιχεία για την επιρροή του Kolomoisky, ενώ άλλοι απορρίπτουν τους φόβους ότι έχει υπερβολική επιρροή. Αλλά οι ισχυρότεροι άνθρωποι της Ουκρανίας φαίνονται να αισθάνονται προς τα πού φυσάει ο άνεμος.

    Ο Victor Pinchuk, ένας άλλος δισεκατομμυριούχος, πραγματοποίησε την πολυαναμενόμενη ετήσια συνέντευξη Τύπου του την περασμένη εβδομάδα. Ο Kolomoisky εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην 16χρονη ιστορία της και έκλεψε την παράσταση. Ο Pinchuk τον χαρακτήρισε «τον πιο περιζήτητο φιλοξενούμενο» στην εκδήλωση, στην οποία αργότερα εμφανίστηκε και η σταρ του κινηματογράφου Mila Kunis.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ο Kolomoisky γέλασε όταν ρωτήθηκε αν έχει οποιαδήποτε εξουσία πάνω στην κυβέρνηση.

    «Δεν έχω καμία επιρροή στον πρόεδρο και στην ομάδα του», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ