• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο άνεργος trader που έγινε εκατομμυριούχος και κατέληξε εγκλωβισμένος στο Ντουμπάι

    • Bloomberg


    Όταν ο Sanjay Shah έχασε τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ήταν ένας από τους χιλιάδες traders που έμειναν ξαφνικά εκτός εργασίας.

    Ο Shah δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να επιστρέψει στο παιχνίδι, δημιουργώντας το δικό του fund που εστίασε στα κενά που υπάρχουν στους νόμους των μερισματικών φόρων.

    Μέσα σε λίγα χρόνια, κατέγραψε θεαματική άνοδο, συγκεντρώνοντας μέχρι και 700 εκατ. δολάρια και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που εκτείνεται από το Regent’s Park του Λονδίνο μέχρι το Ντουμπάι. Νοίκιασε ένα σκάφος 62 ποδιών και εξασφάλισε τους Drake, Elton John και Jennifer Lopez για να εμφανιστούν σε μία φιλανθρωπική οργάνωση για τον αυτισμό, που ίδρυσε ο ίδιος.

    Η άνοδος του στηρίχθηκε στις αμφιλεγόμενες κατά πολλούς συναλλαγές Cum-Ex. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές εκμεταλλεύονται νομικά κενά σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιτρέποντας στους traders να αποκομίζουν επανειλημμένα τις επιστροφές φόρου μερισμάτων μίας μετοχής. Οι συμφωνίες αυτές αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικερδείς για τους εμπλεκόμενους σε αυτές – εκτός, φυσικά, από τις κυβερνήσεις που πλήρωσαν δισεκατομμύρια. Οι Γερμανοί νομοθέτες τις ονόμασαν τον μεγαλύτερο φορολογικό ληστή στην ιστορία.

    Hedge Fund Founder Sanjay Shah in Dubai
    Sanjay Shah

    Η Δανία, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει περίπου 12,7 δισεκατομμύρια κορόνες (2 δισεκατομμύρια δολάρια), ή σχεδόν το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, λέει ότι ολόκληρη η επιχείρηση ήταν κοροϊδία.

    Οι αρχές έχουν τώρα παγώσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του Shah και αυτός βρίσκεται αντιμέτωπος με αγωγές και ποινικές έρευνες σε πολλές χώρες. Οι δικηγόροι του του έχουν πει ότι θα συλληφθεί εάν φύγει από την πόλη του Κόλπου για την Ευρώπη, αν και δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί.

    Αλλά σε μια σειρά πρόσφατων συνεντεύξεων από το σπίτι του στο Ντουμπάι, αξίας 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Shah ήταν κατηγορηματικός.

    «Οι τραπεζίτες δεν έχουν ηθική», είπε ο 50χρονος σε βιντεοκλήση. «Οι διαχειριστές hedge-fund, και ούτω καθεξής, δεν έχουν ηθική. Απέκτησα τα χρήματα νόμιμα”.

    Ο Shah και η εταιρεία που ίδρυσε – Solo Capital Partners LLP – είναι τα κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Cum-Ex της Δανίας, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία του βοήθησε τους επενδυτές να πουλήσουν γρήγορα μετοχές και να απαιτήσουν πολλαπλές επιστροφές από φόρους μερισμάτων.

    Οι αρχές ερευνούν εκατοντάδες τραπεζίτες, εμπόρους και δικηγόρους σε αρκετές χώρες για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο ο Shah υποστηρίζει ότι έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος.

    «Αποδείξτε ότι παραβιάστηκε οποιοσδήποτε νόμος», είπε ο Shah. «Αποδείξτε ότι υπήρξε απάτη. Το νομικό σύστημα το επέτρεψε”.

    Ο Shah εξακολουθεί να έχει εισόδημα περίπου 200.000 λίρες (250.000 δολάρια) ετησίως από την ενοικίαση των ακινήτων του, τόνισε, λιγότερο από τα μισά από αυτά που έβγαζε πριν από την πανδημία.

    Στη Δανία, η υπόθεση εναντίον του Shah προκάλεσε την λαϊκή κατακραυγή.

    «Σε μια χώρα όπως η Δανία, και κυρίως στην εποχή του Covid-19, έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε η Alexandra Andhov, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι αρχές έχουν ασχοληθεί με υποτιθέμενες περιπτώσεις απάτης στο παρελθόν, αλλά «όχι στο ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.

    Ο Shah εμφανίστηκε άνετος και αισιόδοξος ενώ επισημαίνει πώς θα συλληφθεί αν προσπαθήσει να γυρίσει στο σπίτι του στο Λονδίνο. Παντρεμένος με τρία παιδιά και με έδρα στο Ντουμπάι από το 2009, ο trader πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια μιλώντας με τους δικηγόρους του, είπε.

    «Είναι πολύ ωραίο να βάζεις το πρόσωπο κάποιου στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας και να λες: « Κοιτάξτε αυτόν τον τύπο που ζει στο Ντουμπάι, κάθεται στην παραλία κάθε μέρα πίνοντας μια Pina Colada ενώ εσείς δεν έχετε δουλειά”, υποστήριξε.

    Πριν από μια δεκαετία, οι συμφωνίες Cum-Ex ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο Shah λέει ότι πήρε την ιδέα κατά τη διάρκεια των χρόνων που εργάζονταν ως trader στο Λονδίνο για μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

    Γιος ενός χειρουργού, ο Shah εγκατέλειψε την ιατρική σχολή στη δεκαετία του 1990 και ασχολήθηκε με τα χρηματοοικονομικά.

    Παρατήρησε για πρώτη φορά τους traders να εκμεταλλεύονται τους φόρους μερισμάτων, όταν δούλευε στην Credit Suisse Group AG στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

    Ο Shah δεν ασχολήθηκε με τα Cum-Ex προτού προσληφθεί από τον Όμιλο Rabobank που εδρεύει στο Άμστερνταμ αρκετά χρόνια αργότερα, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να πλήττει τον κλάδο.

    Οι μεγάλες φιλοδοξίες

    Αφού απολύθηκε, ο Shah είπε ότι είχε προτάσεις από διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες, αλλά αυτό δεν του ήταν αρκετό, οπότε δημιούργησε τη δική του εταιρεία, την Solo Capital Partners.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε περίπου μισό εκατομμύριο λίρες όταν ξεκίνησε την Solo. Μέσα σε μισή δεκαετία, η αξία της περιουσίας του ήταν πολλαπλάσια.

    Το σχέδιο που φέρεται να ενορχήστρωσε ήταν τολμηρό. Μια μικρή ομάδα συνεργατών του στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ του 2012 και του 2015, ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπεί εκατοντάδες υπερπόντιες οντότητες – συμπεριλαμβανομένων των μικρών αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων μαζί με εταιρείες στη Μαλαισία και το Λουξεμβούργο –  λάμβανε μερίσματα από μετοχές της Δανίας και είχε δικαίωμα στις επιστροφές φόρου. Λαμβάνοντας υπόψη τις αποδείξεις που κατατέθηκαν, οι Δανοί υποστηρίζουν ότι τους έδωσαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αλλά τα περισσότερα από τα χρήματα, λένε οι αρχές, πήγαν απευθείας στις τσέπες του Shah. Οι πράκτορες και οι εκατοντάδες υπερπόντιες οντότητες ήταν απλώς μέρος ενός περίπλοκου δικτύου που δημιούργησε για να εξασφαλίσει τις παράνομες αιτήσεις επιστροφής χρημάτων, υποστηρίζει η χώρα στα δικαστήρια του  Ηνωμένου Βασιλείου.

    Από τον Ιανουάριο του 2014, περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια φέρεται να κατέληξαν στους λογαριασμούς του Shah. Τα κεφάλαια διοχετεύτηκαν σε ακίνητα στις πόλεις Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι και Τόκιο, όπως είπε ο ίδιος. Επίσης, αγόρασε ένα σκάφος 36 ποδιών έναντι 500.000 δολ. το 2014 και το ονόμασε Solo, πριν το αλλάξει με ένα μοντέλο 62 ποδιών κόστους 2 εκατ. δολαρίων, το Solo II.

    Οι δικηγόροι του Shah ανέφεραν στην αγωγή του Λονδίνου τον περασμένο μήνα ότι η Solo  παρείχε «υπηρεσίες εκκαθάρισης στους πελάτες που εμπλέκονταν σε νόμιμες στρατηγικές συναλλαγών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δανίας”.

    Επίσης, οι δικηγόροι του Shah αμφισβητούν εάν η Δανία έχει δικαιοδοσία να διεκδικήσει την αξίωσή της στα αγγλικά δικαστήρια.

    Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο trader έμαθε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

    Ο δικηγόρος που είχε τότε, Geoffrey Cox, του είπε το 2015 ότι δεν είχε τίποτα να φοβηθεί και πως όλα θα τελειώσουν σύντομα, είπε ο Shah.

    Αντίθετα, τα νομικά προβλήματα του Shah μόλις ξεκινούσαν.

    Οι ποινικές έρευνες στη Γερμανία και τη Δανία εξακολουθούν να τρέχουν. Ένα δικαστήριο του Ντουμπάι απέρριψε την αγωγή της Δανίας εναντίον του Shah τον Αύγουστο.

    «Ήταν πολύ ωραίο να περνάω χρόνο με τα παιδιά και την οικογένεια μου, αλλά τώρα εδώ που είμαι, βαριέμαι”, είπε ο Shah. «Έχουν περάσει πέντε χρόνια. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει η υπόθεση”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ