• Οικονομία

    Ελβετία: Ψήφος στην αύξηση φόρου των μεγάλων πολυεθνικών στο ελάχιστο του 15%

    • Bloomberg
    Αλέν Μπερσέ, Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας

    Αλέν Μπερσέ, Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας


    Tην αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στο ελάχιστο επίπεδο του 15% που συμφωνήθηκε από τις χώρες του ΟΟΣΑ, πρόκειται να στηρίξουν oι Ελβετοί ψηφοφόροι στα δύο κρίσιμα δημοψηφίσματα για τους φόρους και το κλίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Η αύξηση της φορολογίας υποστηρίχθηκε από το 79% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα SRF και της GFS Bern. Η θετική ψήφος, η οποία αναμενόταν με βάση τις δημοσκοπήσεις, ξεπερνά το τελευταίο εμπόδιο για την εφαρμογή του το επόμενο έτος.

    Με το σύνθημα “Για να μείνουν τα λεφτά στην Ελβετία” η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα καλούσαν σε θετικές ψήφους. Η απόρριψη του μέτρου θα επέτρεπε σε άλλες χώρες να αποκτήσουν εκτιμώμενα πρόσθετα ετήσια έσοδα ύψους 1 έως 2,5 δισεκατομμυρίων φράγκων (1,1 έως 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟΟΣΑ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ελβετοί πολίτες πιθανώς επηρεάστηκαν από τη φύση του θέματος και η υποστήριξη δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα τέθηκε υπό έλεγχο για το ρόλο της στην κρίση της Credit Suisse Group AG.

    Κλιματικά ουδέτερη έως το 2050

    Επίσης, περίπου το 58% υποστήριξε την πρόταση της κυβέρνησης να γίνει η Ελβετία κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, με βάση τα πρώτα στοιχεία.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% κάτω από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σύστημα δημοκρατίας της, η Ελβετία είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που ψηφίζουν εθνικούς στόχους για το κλίμα.

    Ο τρέχων νόμος είναι μια λίγο διαφοροποιημένη εκδοχή μιας προηγούμενης πρότασης που θα απαγόρευε εντελώς τα ορυκτά καύσιμα, η οποία θεωρήθηκε πολύ ακραία από τους νομοθέτες και τους πολίτες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αποτράπηκε επίθεση στην Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Βιέννη

    UBS: Σαρωτική συρρίκνωση της Credit Suisse στην επενδυτική τραπεζική

    Goldman Sachs: Το λάθος που κάνουν οι επενδυτές με τον πληθωρισμό

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ