• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το πρώτο ομόλογο για την προστασία της άγριας πανίδας – Θα παρακολουθεί τον αριθμό των ρινόκερων στην Αφρική


    Ένα ομόλογο που σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει κεφάλαια με στόχο την αύξηση του πληθυσμού των υπό εξαφάνιση μαύρων ρινόκερων της Νότιας Αφρικής, θα πουληθεί φέτος από την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Το πενταετές, ύψους 670 εκατομμυρίων ραντ (45 εκατομμύρια δολάρια) χρεόγραφο, θα είναι το πρώτο ομόλογο παγκοσμίως, που θα συνδέεται με την προστασία της άγριας ζωής και στόχος είναι διατεθεί στα μέσα του έτους. Οι αποδόσεις για τους επενδυτές θα καθοριστούν από τον ρυθμό ανάπτυξης των πληθυσμών των ζώων σε δύο καταφύγια της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την Rhino Impact Investment Project, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

    Εάν επιτύχει το εγχείρημα, το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και για την προστασία των πληθυσμών μαύρων ρινόκερων στην Κένυα, καθώς και άλλων ειδών άγριας ζωής, όπως λιοντάρια, τίγρεις, γορίλες και ουραγκοτάγκους, δήλωσε η Rhino Impact σε ένα έγγραφο, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς την πρόταση.

    Παρέχει την ευκαιρία σε άτομα που ενδιαφέρονται να λάβουν απόδοση από την στήριξή των ζώων και πιθανώς να ξαναεπενδύσουν χρήματα σε νέα έργα αντί να ακολουθήσουν την πιο παραδοσιακή οδό, κατά την οποία τα έργα χρηματοδοτούνται από φιλάνθρωπους ή κυβερνήσεις.

    «Ο καινοτόμος μηχανισμός χρηματοδότησης των ομολόγων προστασίας της άγριας πανίδας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια Παγκόσμια Τράπεζα, την Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (IBRD)», ανέφερε. Η Credit Suisse Group είναι σύμβουλος του project.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πουλήσει ταυτόχρονα ένα ομόλογο προστασίας  ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί.

    Σύμφωνα με τους όρους του ομολόγου για τον ρινόκερο, οι επενδυτές θα παραιτηθούν από το ετήσιο κουπόνι και θα λάβουν αντ ‘αυτού το αρχικό τους κεφάλαιο και μια επιπλέον πληρωμή ανάλογα με το πόσο θα έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των ρινόκερων στα πέντε χρόνια. Το κεφάλαιο του ομολόγου και η πιθανή πληρωμή κατά τη λήξη θα καταβληθούν από το Παγκόσµιο Ταµείο για το Περιβάλλον, το οποίο έχει λάβει δωρεές από περισσότερες από 40 χώρες και δημιουργήθηκε την παραμονή της Διάσκεψης Κορυφής του Ρίο για τη Γη, το 1992.

    Το σχέδιο πώλησης των ομολόγων καθυστέρησε από πέρυσι λόγω της πανδημίας.

    Από τους 29.000 ρινόκερους που αποτελούνται από πέντε είδη παγκοσμίως, περίπου το 80% βρίσκονται στη Νότια Αφρική και σχεδόν όλοι είναι λευκοί ρινόκεροι. Ο αριθμός των μαύρων ρινόκερων μειώθηκε σε περίπου 5.500 από 65.000 το 1970. Τα ζώα βρίσκονται σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, και μπορεί να ζυγίσουν μέχρι 1,4 τόνους – είναι δηλαδή πολύ μικρότεροι από τον λευκό ρινόκερο.

     Αυξανόμενοι πληθυσμοί

    Οι ρινόκεροι απειλούνται από τη λαθροθηρία, κυρίως λόγω της ζήτησης που υπάρχει στο Βιετνάμ και την Κίνα για τη σκόνη από τα κέρατά τους, η οποία πιστεύεται ότι θεραπεύει τον καρκίνο και βελτιώνει τον ανδρισμό.

    «Όταν δουλεύουμε σε καινοτόμες δομές όπως αυτή, αρχίζουμε με περιορισμένα κεφάλαια και ελπίζουμε να μάθουμε από την πρώτη κίνηση και στη συνέχεια να τις επεκτείνουμε με επιτυχία φιλοδοξώντας να κλιμακώσουμε αυτό που βλέπουμε ότι λειτουργεί”,  δήλωσε η Marisa Drew, επικεφαλής αξιωματικός της Credit Suisse.

    Οι δύο τοποθεσίες που επιλέχθηκαν στη Νότια Αφρική είναι το Addo Elephant National Park και το Great Fish River Nature Reserve. Το Addo είναι ένα πάρκο 1.640 τετραγωνικών χιλιομέτρων (633 τετραγωνικά μίλια) στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου, ενώ το Great Fish είναι ένα καταφύγιο 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ίδια επαρχία. Και τα δύο είναι κρατικά.

    «Δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό σε καλύτερη στιγμή, πρέπει να φροντίσουμε τον ρινόκερο, που κινδυνεύει σοβαρά», δήλωσε ο Nick de Goede, διευθυντής του πάρκου στο Addo. «Ολόκληρη η ιδέα είναι να δούμε τον ομόλογο για τον ρινόκερο ως πιλότο και στη συνέχεια μπορεί να αναπτυχθεί για οποιοδήποτε είδος”.

    Είδος υπό εξαφάνιση

    Ο στόχος είναι η αύξηση του πληθυσμού κατά 4% ετησίως, είπε, αρνούμενος να πει πόσοι ρινόκεροι υπάρχουν στο Addo, επειδή αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από λαθροκυνηγούς.

    Τρεις τοποθεσίες στην Κένυα – το Lewa Borana Conservancy, το Ol Pejeta Conservancy και το Tsavo West National Park – μπορούν να επιλεγούν στη συνέχεια για πώληση ομολόγων, δήλωσε η Rhino Impact.

    Ενώ το ομόλογο των ρινόκερων είναι το πρώτο, τα λεγόμενα βιώσιμα ομόλογα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ποικίλων σκοπών, από θαλάσσια και αλιευτικά προγράμματα στις Σεϋχέλλες έως την εκπαίδευση κοριτσιών στην αγροτική Ινδία.

    Διαβάστε ακόμα:

    5 φορές που ακτιβιστές έδωσαν τέλος σε projects που απειλούσαν το περιβάλλον

    H Σιγκαπούρη φυτεύει εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

    Morgan Stanley: Ποιες εταιρείες θα βγουν κερδισμένες από την κλιματική αλλαγή

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ