• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα βουτιά για το πετρέλαιο – Κοντά στα 10 δολάρια το αμερικανικό αργό

    • Bloomberg


    Η πτώση του αργού πετρελαίου εντείνεται με την τιμή του να διαμορφώνεται κοντά στα 10 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς τα ETFs και οι δείκτες δεν επηρεάζονται πλέον από την αστάθεια των κοντινών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.

    Τα futures υποχώρησαν στη Νέα Υόρκη, αφού έχασαν περισσότερα από 4 δολάρια τη Δευτέρα. Η S&P Dow Jones δήλωσε ότι θα μετακυλίσει όλα τα συμβόλαια αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate του Ιουνίου στον Ιούλιο την Τρίτη, λόγω του κινδύνου που υπάρχει οι τιμές του Ιουνίου να βρεθούν με αρνητικό πρόσημο. Η United States Oil Fund LP επίσης πουλά όλα τα συμβόλαια WTI του Ιουνίου, ενώ πολλά άλλα ETFs δήλωσαν ότι θα πουλήσουν βραχυπρόθεσμα συμβόλαια και θα αγοράσουν μεταγενέστερης ημερομηνίας.

    Οι κινήσεις αυτές πιέζουν τις βραχυπρόθεσμες τιμές του WTI έναντι εκείνων που βρίσκονται πιο μακριά χρονικά, με τα συμβόλαια του Ιουνίου να βρίσκονται τώρα πάνω από 7 δολάρια χαμηλότερα από αυτά του Ιουλίου. Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς είναι επίσης περίπου 9 δολάρια φθηνότερος από τον παγκόσμιο δείκτη των futures του Brent ως αποτέλεσμα των πωλήσεων.

    WTI June oil futures slump for a second day

     

    Η τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει απώλειες άνω του 80% από τις αρχές του έτους, καθώς η πανδημία οδήγησε στην κατάρρευση της ζήτησης για όλα τα προϊόντα του από τη βενζίνη μέχρι το αργό, λόγω των ενεργειών που έχουν γίνει διεθνώς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή από τις αρχές του επόμενου μήνα, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς, αλλά η δραματική υποχώρηση της κατανάλωσης οδήγησε σε διόγκωση των αποθεμάτων, φέρνοντας σε οριακά επίπεδα τα περιθώρια αποθήκευσης παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν αρχίσει να κάνουν παραδόσεις αργού στο απόθεμα έκτακτης ανάγκης του κράτους, καθώς εξαντλείται ο αποθηκευτικός χώρος.

    “Βλέπουμε την έξοδο από τα συμβόλαια Nymex WTI Ιουνίου να αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές εμπορευμάτων της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian. Η εξέλιξη αυτή “αποδίδεται στον κίνδυνο αρνητικών τιμών που μπορούν να προκύψουν καθώς δοκιμάζονται τα όρια χωρητικότητας αποθήκευσης στο Cushing», τον κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ στην Οκλαχόμα.

    Τα συμβόλαια West Texas Intermediate παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν κατά 2,46 δολάρια στα 10,32 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

    Τα συμβόλαια Ιουνίου του Brent υποχώρησαν κατά 60 σεντς στα 19,39 δολάρια.

    Η U.S. Oil Fund μεταφέρει τα χρήματά της σε συμβάσεις που εκτείνονται μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2021 λόγω νέων ορίων που επιβάλλονται από τις ρυθμιστικές αρχές. Το ETF άλλαξε την επενδυτική του πολιτική πέντε φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Προκειμένου η χωρητικότητα του Cushing να μην καλυφθεί πάνω από 90% τον Μάιο και τον Ιούνιο, η συνολική παραγωγή που θα αποθηκευτεί θα πρέπει να ισούται με 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

    Οι Αμερικάνοι παραγωγοί έχουν παραδώσει 1,1 εκατομμύρια βαρέλια στο Strategic Petroleum Reserve αυτό το μήνα. Στις 14 Απριλίου, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται συμφωνίες μίσθωσης με εννέα εταιρείες, με το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου να παραδοθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο. Είναι μέρος ενός σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ να βοηθήσει στον περιορισμό του αυξανόμενου αποθέματος αργού του κράτους, καθώς οι αποθήκες του εμπορεύματος γεμίζουν γρήγορα.



    ΣΧΟΛΙΑ