Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Στις σκιώδεις προετοιμασίες που γίνονται στην Ελλάδα για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit αναφέρεται σήμερα σε ειδικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα που θα χρειαστούν στην περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit. Αποδίδοντας τις πληροφορίες του σε αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, το πρακτορείο αναφέρει ότι δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς η υπόθεση εργασίας της κυβέρνησης είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, εστιάζοντας σε μέτρα που θα επιτρέψουν στους Βρετανούς να συνεχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα, όπως γίνεται σήμερα. Και αυτό γιατί οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, αν διακοπή ξαφνικά η ροή των περίπου 3 εκατομμυρίων Βρετανών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά κάθε χρόνο, το σοκ για τον τουριστικό κλάδο, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/6 του ΑΕΠ της χώρας, θα είναι μεγάλο.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλαν σε ποσοστό άνω του 14% στα τουριστικά έσοδα της χώρας στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.

Η συμβολή αυτή υποχώρησε πέρυσι κατά 6,2%, στα 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο αριθμός των Βρετανών επισκεπτών μειώθηκε κατά 1,7%, στα 2,9 εκατ. άτομα.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει, σύμφωνα με το Bloomberg, να διασφαλίσει ότι οι αριθμοί αυτή δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω σε περίπτωση «σκληρού» Brexit. Γι’ αυτό και ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να διατηρηθεί το καθεστώς της δυνατότητας εισόδου στη χώρα χωρίς βίζα για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η Ελλάδα θα διατηρήσει πιθανότατα ως έχει το status των Βρετανών πολιτών που ζουν στη χώρα και δεν θα τους αντιμετωπίζει ως πολίτες τρίτων χωρών ή πολίτες προερχόμενους από χώρες εκτός ΕΕ, τονίζει στο πρακτορείο ο ίδιος αξιωματούχος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here