• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μία mega τράπεζα μόλις μπήκε στην Ευρωζώνη και είναι «too big to fail»

    • Bloomberg


    Τη Δευτέρα ο αριθμός των τραπεζών που θεωρούνται too big to fail στην Ευρωζώνη αυξάνεται από τις επτά στις οκτώ. Η νέα άφιξη είναι η Nordea Bank, που μεταφέρει την έδρα της από τη Στοκχόλμη στο Ελσίνκι. Η τράπεζα, της οποίας τα assets, αξίας 670 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι υπερδιπλάσια του ΑΕΠ της Φινλανδίας, έχει ξεκαθαρίσει πως η κίνησή της έγινε για ρυθμιστικούς λόγους, καθώς και λόγω της επιθυμίας της να βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

    Θα είμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Casper von Koskull σε πρόσφατη πρωινή συνάντηση στη Στοκχόλμη. “Νομίζω πως είναι σημαντικό να μπορούμε να επηρεάσουμε και την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

    Υπό τον von Koskull, που είχε αναλάβει διάφορα σημαντικά πόστα στην Goldman Sachs πριν ενταχθεί στην Nordea, η τράπεζα έχει πουλήσει assets εκτός της Σκανδιναβίας, όπως στο Λουξεμβούργο, τις βαλτικές χώρες και τη Ρωσία.

    Βρίσκεται επίσης εν μέσω ενός μεγάλου μετασχηματισμού στον οποίο οι αυτόματες και ψηφιοποιημένες υπηρεσίες αντικαθιστούν τους ανθρώπους. Η Nordea αναφέρει ότι πρέπει να μειώσει το προσωπικό της κατά 6.000 περίπου ανθρώπους στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού. Ο von Koskull έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει πως και οι υπόλοιποι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία πρέπει να υιοθετήσουν μία αντίστοιχη προσέγγιση για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

    Η άφιξη μίας διεθνώς συστημικά σημαντικής τράπεζας θα αλλάξει δραστικά τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Φινλανδίας. Τα assets της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στο βορειότερο μέλος της Ευρωζώνης θα εκτοξευθούν στο 400% του ΑΕΠ της μετά την κίνηση, και η Nordea θα αντικαταστήσει τη Nokia Ovi ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία που έχει την έδρα της στη Φινλανδία.

    Η χρηματοπιστωτική αρχή στο Ελσίνκι έπρεπε να αυξήσει κατά 10% το προσωπικό της για να προετοιμαστεί για την άφιξη της Nordea. Θα αναλάβει περίπου το 75% του έργου της εποπτείας της τράπεζας, έστω κι αν η κύρια ευθύνη για την εποπτεία της Nordea ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Rehn, δήλωσε ότι η απόφαση της Nordea να μεταφερθεί στο Ελσίνκι “πρέπει να ιδωθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην τραπεζική ένωση του ευρώ” σε συνέντευξή του στο φινλανδικό δίκτυο YLE TV1 το Σάββατο. “Για τη Φινλανδία, η τραπεζική ένωση μας δίνει ευρύτερη υποστήριξη σε περίπτωση πιθανών δυσκολιών, και αυτό είναι σημαντικό”, δεδομένου του πόσο μεγάλος θα είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας συγκριτικά με την οικονομία της χώρας μετά την άφιξη της Nordea, είπε.

    Η Σουηδία θα απομείνει με σημαντικά μικρότερη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, και έχουν εκδηλωθεί ανησυχίες για τη θέση της Στοκχόλμης ως χρηματοπιστωτικού κέντρου μετά την αποχώρηση της Nordea. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ακολούθησε σκληρή γραμμή απέναντι στις τράπεζες όσο ήταν στην εξουσία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι αυτό ήταν που εν τέλει οδήγησε στην έξοδο της μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας.

    Για τη Nordea, η μετακόμιση είναι κατά κύριο λόγο διοικητική. Μόνο δύο άνθρωποι θα μετακινηθούν στο Ελσίνκι: ο διευθύνων σύμβουλος von Koskull και ο διευθυντής συμμόρφωσης Matthew Elderfield.

    Όμως υπάρχουν αξιόλογα χρηματοπιστωτικά οφέλη. Η Nordea ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι αναμένει να περικόψει τις δαπάνες κατά έως και 1,2 δισ. δολάρια άπαξ και μεταφερθεί στο Ελσίνκι. Και η διοίκησή της έχει ξεκαθαρίσει ότι αναμένει ένα πιο προβλέψιμο κανονιστικό πλαίσιο μέσα στην Ευρωζώνη από αυτό υπό το οποίο λειτουργούσε στη Σουηδία.

    Μένει να δούμε αν η απόφαση της Nordea θα πλήξει τις δραστηριότητές της στη Σουηδία μακροπρόθεσμα. Η ανακοίνωση, που έγινε στα τέλη του προηγούμενου έτους, πυροδότησε θυμί μεταξύ πολλών Σουηδών πελατών που κατέληξαν να εγκαταλείψουν την τράπεζα. Αρκετές εμπορικές ενώσεις της Σουηδίας επίσης διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Nordea.

    Ο von Koskull υποστηρίζει πως οι πελάτες δεν θα καταλάβουν καμία διαφορά τη Δευτέρα. “Θα δουν τους ίδιους ανθρώπους, θα λάβουν τις ίδιες συμβουλές, και θα αναπτύξουμε την τράπεζα ακριβώς με βάση τη στρατηγική που έχουμε”, δήλωσε.

    Σε πιο προσωπικό τόνο, ο CEO της Nordea άφησε να εννοηθεί ότι θα του λείψει η Στοκχόλμη.

    Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω ζήσει σε ένα μέρος είναι στο Λονδίνο, 20 και πλέον χρόνια”, είπε. “Το δεύτερο μεγαλύτερο είναι στη Στοκχόλμη. Νιώθω σαν στο σπίτι μου εδώ, είναι σπίτι για μένα εδώ”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Ψάχνουν μέσω Τειρεσία τους 20.000 «μπαταχτσήδες» που αρνήθηκαν την άρση τραπεζικού απορρήτου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια – Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με την Τράπεζα Πειραιώς: Οι σκληροί επόπτες του SSM και το κάψιμο του «κεφαλαιακού λίπους»



    ΣΧΟΛΙΑ