• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το μεγάλο στοίχημα της Fiat: Η επιστροφή της Alfa Romeo στη F1 και η συμμαχία-έκπληξη με τη Hyundai

    • Bloomberg


    Σε συζητήσεις με τη νοτιοκορεατική Hyundai, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας στην ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου, βρίσκεται η Fiat Chrysler Automobiles, όπως αποκάλυψε η τελευταία.

    Η συνεργασία Fiat Chrysler – Hyundai μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ δυνατή συμμαχία, αν και δεν υπάρχει πιθανότητα συγχώνευσης των εταιρειών, δήλωσε το Σάββατο ο CEO της Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Μουσείο της Alfa Romeo στο Αρέζε, κοντά στο Μιλάνο.

    «Υπάρχει το ενδεχόμενο μιας τεχνικής συνεργασίας με τη Hyundai, η οποία ήδη προμηθεύει κάποια ανταλλακτικά για τις ΗΠΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Marchionne, μετά την παρουσίαση των σχεδίων για την επιστροφή της Alfa Romeo στη F1.

    Ο 65χρονος Marchionne, ένθερμος υποστηρικτής της προοπτικής συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ετοιμάζει ένα πενταετές business plan πριν αποχωρήσει από τη θέση του CEO το 2019 και τα σχέδια συνεργασίας με την Hyundai έρχονται την ώρα που τα ανταγωνιστικά plug-in ηλεκτρικά οχήματα προβάλλουν ως κυρίαρχη τεχνολογία της νέας εποχής που έχει ξεκινήσει σε ό,τι αφορά το μέλλον των καυσίμων.

    Ο Marchionne επιβεβαίωσε επίσης ότι η αυτοκινητοβιομηχανία του σχεδιάζει να προχωρήσει στην απόσχιση των κατασκευαστών εξαρτημάτων Magneti Marelli και Comau μέχρι τις αρχές του 2019. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η απόσχιση δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση μεριδίου με στόχο την άντληση ρευστότητας.

    Έμφαση στην Alfa Romeo

    Από την άλλη, η πιθανότητα απόσχισης της Alfa Romeo και της Maserati είναι για την ώρα κάτι πολύ μακρινό για να συζητηθεί αυτήν τη στιγμή, ανέφερε ο Marchionne, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την Alfa Romeo η επιστροφή της στις πίστες. H επιστροφή στη F1 θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην εικόνα της Alfa Romeο, η οποία προσπαθεί να αναβαθμίσει και πάλι την εικόνα και τη θέση της.

    Ο Marchionne έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη καινούργιων οχημάτων μετά τη συρρίκνωση της γκάμας της Alfa Romeo και την κατάρρευση των πωλήσεων της εταιρείας την τελευταία δεκαετία. Και η γοητεία που ασκεί σε παγκόσμιο επίπεδο η F1 εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την εταιρεία να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου αγοραστικού κοινού.

    Ο CEO της Fiat Chrysler επιβεβαίωσε, επίσης, τους στόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας του για 2018, μεταξύ των οποίων είναι και η αύξηση των λειτουργικών κερδών σε περίπου 9 δισ. ευρώ, όπως και η εξάλειψη του χρέους της εταιρείας του.



    ΣΧΟΛΙΑ