• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μαθήματα επενδύσεων από τον Warren Buffett: Τι αναφέρει στην επιστολή προς τους μετόχους της Berkshire

    • Bloomberg


    Ορισμένες φορές τα καλύτερα μαθήματα αξίζει να τα επαναλαμβάνεις. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett χρησιμοποίησε την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway για να εφιστήσει, για μία ακόμη φορά την προσοχή, στα υπερβολικά ποσά που χρεώνουν πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ υπογράμμισε ότι τα ομόλογα ενέχουν κινδύνους και τόνισε τη σημασία που έχει να εμμένει κανείς σε μια απλή επενδυτική στρατηγική.

    «Οι επιδόσεις έρχονται, οι επιδόσεις φεύγουν», έγραψε ο Buffett, συμπληρώνοντας: «Οι χρεώσεις μένουν ίδιες».

    Η φετινή επιστολή ήταν αξιοσημείωτα πιο μικρή από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με 17 σελίδες συνολικά έναντι 29 το 2016, και δεν περιείχε σχόλια για κάποιες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε μετοχές της εταιρείας.

    «Τεράστιο λάθος»

    «Είναι τεράστιο λάθος για τους επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άνθρωποι που τείνουν να αποταμιεύουν, να μετρούν τον επενδυτικό τους «κίνδυνο» με βάση την αναλογία ομολόγων-μετοχών στο χαρτοφυλάκιό τους», γράφει ο Buffett. «Συχνά, τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αυξάνουν το ρίσκο του», εξηγεί.

    Η συμβουλή του Buffett προς τους επενδυτές έρχεται σε ένα μήνα που η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βίωσε τη χειρότερη ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά ετών. Μάλιστα, ο μεγαλοεπενδυτής προειδοποιεί ότι δεν είναι συνετό να καταφεύγει κανείς στη μόχλευση για να επενδύσει σε μετοχές, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να εντείνει τον πανικό σε περιόδους μεταβλητότητας.

    «Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο μπορεί να υποχωρήσουν οι μετοχές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα», γράφει. «Ακόμη και αν τα ποσά που έχετε δανειστεί είναι μικρά και οι θέσεις σας δεν απειλούνται άμεσα από την πτώση της αγοράς, το μυαλό σας μπορεί κάλλιστα να θολώσει από τους τρομακτικούς τίτλους και τον σχολιασμό της είδησης. Και ένα θολωμένο μυαλό δεν παίρνει καλές αποφάσεις», προσθέτει.

    Ο Buffett αφιέρωσε, επίσης, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι στα αποτελέσματα της Berkshire για το 2017, τα οποία είχαν τεράστιο όφελος από τις πρόσφατες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, οι ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου παρουσίασαν ζημίες.

    Αναζητώντας μεγάλα deals

    Ο Buffett αναφέρεται επίσης και στη δυσκολία να βρεθούν μεγάλα deals. Η Berkshire έχει συσσωρεύσει τεράστια ρευστότητα, που έφτανε τα 116 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους, αλλά ο Buffett υποστηρίζει ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκε να αγοράσει πέρυσι ήταν υπερβολικά ακριβές.

    «Θα χρειαστεί να κάνουμε μία ή και περισσότερες τεράστιες εξαγορές», γράφει. «Το χαμόγελό μας θα μεγαλώσει όταν διοχετεύσουμε το πλεόνασμα κεφαλαίων της Berkshire σε πιο παραγωγικές επενδύσεις», τονίζει

    Σχεδιάζοντας το μέλλον για τη μετά Buffett εποχή

    Ο Buffett γράφει επίσης ότι στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τα κέρδη των δραστηριοτήτων της εκτός του ασφαλιστικού κλάδου μέσω εξαγορών. Αυτό το κομμάτι της εταιρείας διαχειρίζεται σήμερα ο Greg Abel, που τον Ιανουάριο προήχθη στη θέση του υπευθύνου για αυτές τις θυγατρικές του συγκροτήματος. Παράλληλα, ο Buffett έβαλε άλλο ένα παλιό στέλεχος της Berkshire, τον Ajit Jain, υπεύθυνο για τις ασφαλιστικές δραστηριότητες. Αμφότεροι διορίστηκαν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο στο πλαίσιο μιας κίνησης προετοιμασίας του πλάνου της διαδοχής του Buffett.

    «Τόσο εσείς όσο κι εγώ είμαστε τυχεροί που έχουμε τους Ajit και Greg να εργάζονται για εμάς», αναφέρει ο Buffett. «Και οι δυο τους βρίσκονται στην Berkshire δεκαετίες ολόκληρες και στις φλέβες τους τρέχει το αίμα της Berkshire».

    O Warren Buffett
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Ο 87χρονος Buffett επανέλαβε ότι, παρ’ όλο που «ποτέ δεν ήταν καλύτερα», η εταιρεία επεξεργάζεται ήδη ένα πλάνο για μετά την αποχώρησή του.

    «Τα μέλη του ΔΣ μας γνωρίζουν τις προτάσεις μου», γράφει, αναφερόμενος στους πιθανούς διαδόχους του. «Όλοι οι υποψήφιοι εργαζόνται σήμερα ή είναι διαθέσιμοι στην Berkshire και είναι άνθρωποι στους οποίους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Roberta Elliott: Η άγνωστη φιλάνθρωπος -και πάμπλουτη- αδερφή του Warren Buffett

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος θα γίνει Buffett στη θέση του Buffett;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Warren Buffett: «Έτσι έχτισα την αυτοκρατορία μου»



    ΣΧΟΛΙΑ