• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Martins Kazaks: H EKT θα δράσει εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό αυξηθούν

    • Bloomberg

    Martins Kazaks


    Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει εάν ενισχυθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Martins Kazaks.

    Ενώ η ΕΚΤ βλέπει την ανάπτυξη των τιμών καταναλωτή να διολισθαίνει κάτω από τον στόχο του 2%, καθώς επιλύονται οι κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αύξηση του ενεργειακού κόστους μειώνεται, πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση εν μέσω της επίμονης απειλής του Covid-19 και της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας.

    «Μην παραπλανηθείτε ότι δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια ή ότι δεν θα μειώσουμε την στήριξη εάν χρειαστεί», είπε ο Kazaks την Τρίτη σε συνέντευξή του. «Φυσικά και θα κάνουμε τη δουλειά μας».

    Inflation Outlook

    Τα σχόλια ακολουθούν την απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, να χαράξει μια πορεία εξόδου από τα μέτρα τόνωσης έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν όταν ξέσπασε η πανδημία το 2020, παρά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

    Ωστόσο, ενώ οι αγορές των ομολόγων θα καταργηθούν σταδιακά, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων το 2022 είναι απίθανη. Οι επενδυτές ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουροι, με τις χρηματαγορές να στοιχηματίζουν σε αύξηση 10 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλη μία έως τον Μάρτιο του 2023.

    Την Τετάρτη, οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκαν δύο μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,23%, κοντά στο υψηλό δύο μηνών, ενώ οι γερμανικές αντίστοιχές παρέμειναν κατά μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο μείον 0,09%.

    Τα στοιχεία της Παρασκευής αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε ελαφρά τον περασμένο μήνα, στο 4,8%.

    Η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 3,2% κατά μέσο όρο φέτος και 1,8% το 2023 και το 2024. Όμως ο Kazaks δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί για πιθανούς ανοδικούς κινδύνους αυτής της προοπτικής.

    Πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Βέλγος Pierre Wunsch, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι προβλέψεις δείχνουν πως η ΕΚΤ είναι «ουσιαστικά στο στόχο» και ότι κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις άλλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών.

    Καμία έκπληξη στην αγορά

    Οι αποκλίνουσες τροχιές πολιτικής των κεντρικών τραπεζών φάνηκαν τον Δεκέμβριο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε τους επενδυτές με μια αύξηση των επιτοκίων και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιτάχυνε την απομάκρυνσή της από τις συνθήκες κρίσης.

    Λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, ο Kazaks δήλωσε ότι συμφωνεί με την τρέχουσα προοπτική τιμών της ΕΚΤ.

    «Θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα», είπε. «Θα έχουμε άλλη πρόβλεψη τον Μάρτιο, άλλη τον Ιούνιο και μετά θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα με τον πληθωρισμό».

    Ο σταδιακός περιορισμός των αγορών ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους και η αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του 2023, μια ιδέα που διατυπώθηκε από το μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ολλανδίας Klaas Knot, είναι ένα “πιθανό σενάριο”, σύμφωνα με τον Kazaks.

    Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να «ταράξει τα νερά».

    «Δεν πρέπει να εκπλήξουμε τις αγορές», είπε. «Η προσέγγιση βήμα προς βήμα είναι πολύ σημαντική».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ιταλία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 4,2% τον Δεκέμβριο έναντι 3,9% τον Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ